Hyppää pääsisältöön

Vammaispalvelujen ohjaus ja neuvonta

Avainsanat:

Vammaispalvelujen ohjaus ja neuvonta opastaa sinua vammaispalveluihin liittyvissä asioissa. Palveluohjauksesta vammainen henkilö ja hänen läheisensä saavat neuvontaa, ohjausta ja tietoa tarjolla olevista vammaispalveluista. Saat myös ohjausta ja neuvontaa palvelujen hakemiseen liittyvissä asioissa, kuten hakemukseen tarvittavista liitteistä.

Saat ohjausta ja neuvontaa soittamalla oman alueesi vammaispalveluihin. Tehtävänämme on auttaa sinua löytämään arkeasi tukevat vammaisille suunnatut palvelut, joiden tavoitteena on parantaa edellytyksiäsi itsenäiseen ja omatoimiseen elämään.

Vammaispalvelujen asiakkuuteen tullaan yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Palvelutarpeen arvioinnin tekee kanssasi Varhan vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja. Vammaispalvelujen palveluohjaaja opastaa sinut tai läheisesi hakeutumaan palveluiden piiriin sekä neuvoo tarvittaessa terveydenhuollon tietojen toimittamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Voit hakea vammaispalveluita sähköisellä hakemuksella, jonka jälkeen vammaispalvelujen työntekijä on sinuun yhteydessä palvelutarpeen arviointia varten.

Sosiaaliohjaus on asiakassuunnitelmaan perustuvaa, tavoitteellista, määräaikaista ja intensiivistä palvelua, jossa keskitytään sinun tarvitsemiisi palveluihin. Sosiaaliohjaus sisältää asiakastapaamisia toimistolla, kotikäyntejä, asiointikäyntejä asiakkaan tarvitsemissa muissa palveluissa ja asiointipisteissä. Lisäksi asiakkaaseen pidetään yhteyttä puheluilla, viesteillä ja erilaisilla etäyhteyksillä

Palvelun maksullisuus

Vammaispalvelulain ja kehitysvammalain mukaiset erityispalvelut ovat maksuttomia. Asiakkaan maksettavaksi saattaa kuitenkin tulla asiakasmaksulain mukaisia hyvinvointialueen määrittelemiä asiakasmaksuja, kuten ateriamaksu, kuljetuspalveluiden omavastuuosuus tai normaaliin asumiseen liittyvät kustannukset, kuten vuokra, sähkö- ja vesimaksu sekä ruoka-aineiden raaka-ainemaksu.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Vammaispalvelut on tarkoitettu henkilöille, joiden sairaus, vamma tai toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä ja tämän vuoksi henkilö tarvitsee tukea ja apua arjessa toimimiseen. Vammaispalvelut on tarkoitettu täydentämään muita sosiaali- ja terveyspalveluita silloin, kun ne eivät ole vammaisen ihmisen tarpeisiin nähden riittäviä ja sopivia.  

Vammaispalvelujen ohjausta ja neuvontaa annetaan kaikille hyvinvointialueen asukkaille ja ammattilaisille.

Miten saat palvelua?

Vammaispalvelujen ohjausta ja neuvontaa varten ole yhteydessä puhelimitse oman alueesi vammaispalvelujen työntekijään.

Mikäli haluat hakea vammaispalveluita, voit myös täyttää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sähköisen vammaispalveluhakemuksen. Hakemuksen voit täyttää ja lähettää verkkosivujen kautta tai tulostaa ja postittaa täytetyn hakemuksen alueesi vammaispalvelutoimistoon.

Jos sinulla on jo asiakkuus Varhan vammaispalveluissa, ja olet hakemassa sinulle uutta palvelua tai muutosta sinulle jo myönnettyyn palveluun, voit ottaa yhteyttä sinulle nimettyyn Varhan vammaispalvelujen työntekijään.

Asiointikanavat

Kauppatorin Monitori

Vammaispalveluhakemus