Murupolku
- Etusivu
- Sosiaali- ja terveyspalvelut
- Yliopistollinen sote-keskus
- Toimintakykypoliklinikka
-
Toimintakykypoli, terveydenhuollon ammattilaisille
Toimintakykypoli, terveydenhuollon ammattilaisille
Varhan toimintakykypoliklinikalla hoidamme pääasiassa työikäisiä potilaita, joiden pitkäaikaiseen keskivaikea-vaikea-asteiseen toiminnalliseen häiriöön tai väsymysoireisiin (esim.CFS post covid) ei ole hoidosta huolimatta löytynyt helpotusta.
Toimintakykypoliklinikka on osa yliopistollista sote-keskusta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdyspinnassa. Toimimme ensisijaisesti konsultaatiopoliklinikkana ja hoidamme pääasiassa työikäisiä potilaita, joiden pitkäaikaiseen keskivaikea-vaikeatasoiseen toiminnalliseen häiriöön tai väsymysoireisiin (esim. CFS, post covid) ei ole hoidosta huolimatta löytynyt helpotusta.
Lähetteen poliklinikalle voi tehdä perusterveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai yksityispuolelta sekä erikoissairaanhoidosta. Poliklinikan asiantuntijoita voi konsultoida lähetejärjestelmän kautta tai jättämällä soittopyynnön osastosihteerille.
Poliklinikalla pääpaino on biopsykososiaalisessa kuntouttavassa toiminnassa, joten muun sairauden poissulkevat erityistutkimukset ja diagnostiikka perustasolla ja tarvittavilla soveltuvilla erikoisaloilla tulee olla pääsääntöisesti tehtynä ennen poliklinikalle lähettämistä. Merkittävästi oirekuvaan myötävaikuttavat tilat kuten kipu, mielenterveydenhäiriöt sekä unettomuus tulisi olla hoidettu ennen polille lähettämistä.
Toimintakykypoli ei ole potilaan pääasiallinen hoitava taho. Potilaalla tulee olla oma hoitava lääkäri, joka huolehtii pääosin sosiaalivakuutusjärjestelmän edellyttämistä lausunnoista, perushoidosta ja hoidon jatkuvuudesta. Hoitojakson jälkeen teemme jatkosuunnitelman potilaan kanssa ja otamme yhteyttä hoitavaan ja muihin tarvittaviin tahoihin suunnitelman toteuttamiseksi.
Poliklinikalta ei aloiteta kroonisen väsymysoireyhtymän kokeellisia lääkehoitoja.
Pitkäaikaisten ja haittaavien kehollisten oireiden nettiterapiaa suositellaan harkittavan potilaalle jo ennen poliklinikalle lähettämistä.
Jos potilaalla on pelkkä fibromyalgia, niin ensisijaisesti potilas ohjataan kolmannen sektorin palveluiden piiriin tai Kelan kuntoutusjaksolle (katso linkit).
Lähetteessä edellytettävät tiedot:
- potilaan puhelinnumero ja osoite
- hoitavan lääkärin yhteystiedot
- suostumus sähköiseen asiointiin
- oireiden kuvaus ja kesto sekä niistä aiheutuva haitta
- potilaan sosiaalinen anamneesi, työmarkkinatilanne ja kuormittavat tekijät
- potilaan motivaatio kuntoutukseen
- päihdeanamneesi (alkoholi, tupakka, muut päihteet)
- eri erikoisaloilla tehdyt selvitykset ja tutkimukset
- peruslaboratoriokokeet tulisi olla otettu (esim. pvk, crp, la, na, k, krea, alat, afos, ca-ion, tsh, t4v, p-gluk, ferrit ), täydentävät tutkimukset (esim. ekg, thx, ANAAb, CK, korsol) tilannekohtaisesti
- kokeillut hoitointerventiot, kuntoutus, tukitoimet ja niiden vaste
- tämänhetkinen toimintakyky, apuvälineiden tarve sekä liikunta-anamneesi
- potilaan nykyiset keinot pärjätä oireiden kanssa
- väsymyspotilailta vähintään 2 vk unipäiväkirja (löytyy esim. Mielenterveystalo.fi) ja unianamneesi
- kattava status
- nykylääkitys
- TTH:n potilaan kohdalla tieto työterveyssopimuksen palveluiden laajuudesta
Toiminnallisella oireella tarkoitetaan oiretta, jolle ei löydy lääketieteellisissä tutkimuksissa ruumiillista tai psykiatrista syytä. Oireita aiheuttavat elimistön normaalia voimakkaammat fysiologiset vasteet kuormitustekijöille. Oireet ovat väestössä yleisiä, ja niitä on joskus meillä kaikilla stressaavissa tilanteissa tai kuormittavassa elämäntilanteessa. (Esim. ”stressivatsa”.) Toiminnallinen häiriö kehittyy, kun nämä oireet pitkittyvät ja alkavat haitata elämää ja toimintakykyä. Oireet ovat todellisia ja niiden kehittyminen pohjautuu aivojen oppimis- ja uhantunnistusmekanismeihin. Kyseessä ei siis ole luulosairaus tai potilaan itselleen aiheuttamat oireet.
Toiminnallisissa häiriöissä ja polilla myös hoidettavissa väsymysoireissa (CFS, post-covid) on todettu samanlaisia keskushermoston herkistymiseen ja pitkäaikaiseen hälytystilaan liittyviä mekanismeja kuin kroonisessa kivussa. Toiminnallisten häiriöiden taustalla on altistavia tekijöitä, kuten perinnölliset tekijät ja kuormittavat elämänkokemukset. Häiriön laukaisevana tekijänä voi toimia esim. tulehdus, vamma tai stressaava elämäntilanne. Pitkittynyttä häiriötä ylläpitäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi oireet itsessään, niiden laukaisema huoli ja toivottomuus, muut fyysiset ja psyykkiset sairaudet, masennus- ja ahdistusoireet ja toimintakyvyn laskusta seuranneet ongelmat työssä ja toimeentulossa. Näihin tekijöihin pyrimme vaikuttamaan poliklinikan tarjoamalla kuntoutuksella. Kuntoutuksen keinoja ovat mm. hermoston epätarkoituksenmukaisen hälytystilan rauhoittaminen ohjatuilla harjoitteilla, oireiden uhkamerkityksen vähentäminen, liitännäissairauksien hyvä hoito, ylläpitäviin tekijöihin vaikuttaminen ja esteiden raivaaminen kuntoutumisen tieltä. Kuntoutus perustuu kognitiivisen käyttäytymisterapian keinoihin ja oireiden biopsykososiaaliseen selitysmalliin. Kuntoutus voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmämuotoisena.
Kuntoutumisen kannalta tärkeää on potilaan oma motivaatio ja valmius hyväksyä oirekuvan toiminnallinen luonne. Oireiden taustalla olevia syitä ei useinkaan voi poistaa eikä oireista pääse eroon myöskään niitä laukaisevia tekijöitä välttelemällä. Häiriöstä paraneminen tai ainakin oireiden vähentäminen vaatii usein huomion suuntaamisen kuntoutumiseen oireiden syyn etsimisen sijaan.
Toiminnallisten häiriöiden hoitoa ja kuntoutusta tutkitaan paljon, ja uutta tietoa tulee jatkuvasti.
Koulutusta
HUS toiminnallisten häiriöiden Teams-työtilassa joka kuun viimeinen ke koulutusta toiminnallisista häiriöistä, ilmoita itsesi listalle, yhteyshenkilö maija.niemi@hus.fi
Toiminnalliset häiriöt
Pitkäaikaisten ja häiritsevien kehollisten oireiden nettiterapia, mielenterveystalo.fi
PSHVA toiminnalliset sairaudet -hoitoketju
Mielen hyvinvointi, harjoituksia (Suomen Mielenterveys ry)
Työterveyslaitos: Kun kroppa sanoo seis –potilasohje (artikkelin lopussa)
Mielenterveystalo.fi ammattilaisten puolella toiminnallisten häiriöiden hoito-opas