Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Sairaanhoitaja Sirkun uratarina

Sirkku on vielä melko tuore kasvo ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä Campuskoti Merihelmessä Salossa – hän on tehnyt töitä yksikön sairaanhoitajana viime marraskuusta lähtien. Tärkeää Sirkulle on juuri sairaanhoitajana työskentely.

Sirkku Riikonen katsoo sotealan ammattilaisen työvaatteisiin pukeutuneena kohti kameraa. Hän nojaa kädellään sermin reunaan.

Hoitoalan avaimet: Salapoliisityö ja kohtaamiset 

Koen olevani omalla tontillani juuri hoitotyössä – en niinkään aiemmin esihenkilönä osastonhoitajana toimiessani. Työhöni kuuluu nyt mm. perehdyttämistä ja kehittämistä, jotka ovat molemmat tärkeitä minulle. Voin toteuttaa itseäni tässä työssä parhaiten.  

Työhön luovat säännöllisyyttä päivittäin toistuvat arkiset toimet kuten vanhusten avustaminen aamutoimissa ja ruokailuissa sekä lääkkeiden jako. Aina pyritään huomioimaan myös asukkaiden toiveet - jaksaako asukas osallistua esimerkiksi viriketoimintaan tai haluaisiko hän lähteä ulkoilemaan.  

Sote-ala tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia lisäkoulutukseen. 

Ajauduin tälle alalle, kun vuonna 1987 aloitin kylvettäjänä. Myöhemmin valmistuin perushoitajaksi ja työskentelin terveyskeskuksen vuodeosastolla. Monien opintojen ja sairaanhoitaja (YAMK) valmistumisenkin jälkeen olen kuitenkin aina ollut tällä samalla alalla vaihdellen työtä yhteispäivystyksestä poolihoitajiin.  

Sirkun lähes koko työura on vierähtänyt Salon seudulla, mutta ei aivan. Hän työskenteli vuosina 2019 ja 2020 hetken aikaa Ivalon lääkärivastaanoton hoitajana. Töitä sieltä on edelleen tarjottu sesonkiajoille syksylle ja talvelle.  

Jos saan palkatonta vapaata, voisin suunnata sinne uudelleenkin. Ivalossa työskentely on pitkien etäisyyksien vuoksi täysin erilaista. Puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi on keskeisessä roolissa. 

Opiskelijayhteistyö tarjoaa uusia näkökulmia myös kokeneemmille hoitajille 

Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat työskentelevät ja samalla oppivat Merihelmessä yhden lukukauden ajan. Tämä puolestaan valmistaa opiskelijoita nopeammin ammatin kaikkiin eri puoliin.  

Opiskelija ottaa haltuun koko ympärivuorokautisen palveluasumisen prosessin ja siihen liittyvät tehtävät kuten asukkaiden lääkkeiden tilaukset ja uusin asukkaiden vastaanoton. Työhön pääsee koko ajan paremmin sisälle, kun kokemusta karttuu. Myös meille kokeneille työntekijöille yhteistyö luo koko ajan uutta, Sirkku kertoo.  

Sirkku kannustaa muuallakin vastaavanlaiseen opiskelijayhteistyöhön. Sote-alaa opiskelevat nuoret suuntautuvat usein kliiniseen työhön tai työhön, jossa tapahtuu ja voi tehdä erilaisia temppuja. Vanhuspalveluissa onkin Sirkun mielestä ehkä vähän jääty erikoissairaanhoidon varjoon työn houkuttelevuudessa. 

Muutos on tätä päivää ja on vain jaksettava sen mukana. Asiat tehdään sovitun mukaisesti, mutta käytäntöjä, jotka johtavat yhteiseen päämäärään, voi aina muuttaa eikä kaavoihin tarvitse täälläkään jumittua, Sirkku toteaa.  

Erilaiset persoonat näkyviin 

Sirkun mukaan kohtaamisen taito on koko hoitoalalla olennaista, mutta erityisen tärkeää se on vanhuspalveluissa. Kun kohtaamisiin jää myös aikaa ja kun on riittävästi mahdollisuuksia hoitaa asiat niin kuin ne on ennalta halunnut hoitaa, tarjoaa työ parastaan. 

Hoitotyössä tehdään tavallaan myös salapoliisityötä. 

Jokainen meistä on erilainen - toinen voi saada apua jostain toisesta asiasta, kun toiselle ratkaisu löytyy muualta. Jos haluaa löytää ja on kiinnostunut ihmisestä, työhön tulee tätä kautta aina myös erilaista sisältöä. 

Työyhteisössä luottamus kollegaan ja avoimuus ovat keskeisiä. Myös erilaiset persoonallisuudet saavat Sirkun mielestä ehdottomasti näkyä. Asukkaat ja potilaat aistivat, jos työyhteisössä kyräillään tai henki ei ole hyvä. Paras kiitos tulee potilaalta tai asukkaalta suoraan ja sitä onneksi myös tulee paljon. 

Avoimuuden puolesta Sirkun osalta puhuu sekin, ettei hän keksi mitään sellaista asiaa itsestään, jota ei joku nykyisessä tai aiemmissa työyhteisöissä hänestä tietäisi.  

Liikunta monissa muodossa on ollut koko elämän ajan Sirkun supervoima. 

Kun ikää tulee lisää, ja työpäivä sisältää paljon sosiaalista kanssakäymistä, rauhoittuminen ja luonnossa liikkuminen yhdessä Alaskanhuskyni kanssa ovat tulleet aina vain tärkeämmiksi. Pyöräilen myös kesästä talveen töihin.