Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 24.11.2023 08.00

Att prata hjälper lindra frustration

Nyckelord:

Den finska sinnesstämningen ”vitutus” (bitterhet, stor frustration) är en nationalkänsla för finländare. En forskarduo från Åbo och Tammerfors har undersökt förekomsten, varaktigheten, orsakerna och de kroppsliga reaktionerna i samband med känslan.

Lauri Nummenmaa.

Professor Lauri Nummenmaa.

Professor Lauri Nummenmaa vid Åbo universitet och PET-centret vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) genomförde tillsammans med professor Jari Hietanen våren 2022 den stora finska vredesstudien som ett fritidsprojekt för att i liten skala kartlägga den viktigaste dimensionen av finländarnas känsloliv. Studien publicerades hösten 2023 i tidskriften ”Tehohoitolehti”.

– Vi överraskades av undersökningens enorma popularitet och beslutade att utvidga den till en tredelad multitestserie. Resultatet blev flera gigabyte med nästan 20 000 finländares frustrationer på vår hårddisk. Ämnet fångade finländarnas fantasi och undersökningen rapporterades flitigt i landets ledande tidningar. Därför bestämde vi oss för att analysera och rapportera resultaten, säger Nummenmaa.

Undersökningen genomfördes som en webbenkät.

Andra människor irriterar

Det som gör människor mest förbannade är andra människor.

– Vi är så mycket i kontakt med andra människor, så det är naturligt att det blir bekymmer, sorger och ilska, men också lyckokänslor, säger Nummenmaa.

Aktuella frågor som kriget, Putin, corona, men också bensin och vädret kom upp.

Vanliga människor kan lära sig en del av undersökningen, menar Nummenmaa.

– Det viktigaste resultatet var att när deltagarna hade fyllt i webbenkäten och fick en tom feedbackruta i slutet, skrev de att det var en bra enkät eftersom de inte längre kände sig irriterade  efter att de fyllt i den, säger Nummenmaa.

Enligt Nummenmaa är det ett välkänt psykologiskt faktum att det hjälper att prata om sina känslor.

– Även om vi är lite brutala med språket, är det här den typ av ord som finländarna använder helt naturligt för att beskriva sina egna känslor. Att verbalisera sina känslor är ett bra sätt att få utlopp för sina dåliga känslor.

”Vitutus” är ett ord som är unikt för finländare och svårt att översätta till andra språk.

– Vår forskning visar att finländarna talar om sina känslor. Det är intressant att till exempel finlandssvenskar eller svenskar inte har ett liknande uttryck, säger Nummenmaa.

Mer information om forskningen: https://emotion.utu.fi/vitutus/