Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 6.3.2024 09.32

ÅUCS behandlade den första prostatacancerpatienten med Lutetium-PSMA

Nyckelord:

I februari 2024 behandlades den första patienten med prostatacancer på Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS) med Lutetium-PSMA (LuPSMA). Behandling med LuPSMA är indicerad för patienter med progressiv avancerad kastrationsresistent prostatacancer.

Kuvassa ylhäältä vasemmalta koko iso tiimi Nina Julin, Tommi Noponen, Maria Sundvall, Marko Seppänen, Laura Kääriä, Timo Kurittu, Annika Ålgars, Pauliina Rasimus, Riikka Heine, Veera Sivonen, Pirjo Haavisto, Hanna Paikkari, Salla Lehtonen, Fanni Kivikoski ja Aleksi Saikkonen. Kalle Mattila puuttuu kuvasta. Kuva: Mikael Soininen.

På bilden ovanifrån från vänster det stora teamet Nina Julin, Tommi Noponen, Maria Sundvall, Marko Seppänen, Laura Kääriä, Timo Kurittu, Annika Ålgars, Pauliina Rasimus, Riikka Heine, Veera Sivonen, Pirjo Haavisto, Hanna Paikkari, Salla Lehtonen, Fanni Kivikoski och Aleksi Saikkonen. Kalle Mattila fattas från fotot. Foto: Mikael Soininen.

Kastrationsresistent betyder att traditionella hormonbehandlingar inte längre är effektiva mot sjukdomen.

LuPSMA-behandlingen är en precisionsbehandling där PSMA-bärarsubstansen transporterar i blodomloppet strålkällan (Lutetium-177) till cancercellens yta. Högenergisk strålning från Lutetium förstör tumörceller. Eftersom strålning också kan komma ut i omgivningen, kräver behandlingen specialarrangemang och den genomförs i ett strålningsisoleringsrum.

Internationella behandlingsresultat är lovande och i den mest omfattande undersökningen har LuPSMA visat sig avsevärt förlänga patienternas livslängd. De europeiska och amerikanska behandlingsrekommendationerna har därför inkluderat LuPSMA-behandling för progressiv kastrationsresistent prostatacancer.

Den förväntade livslängden förlängs med i genomsnitt fyra månader med LuPSMA, men för vissa patienter kan den förväntade livslängden vara betydligt längre, säger Marko Seppänen, avdelningsöverläkare vid isotopenheten.

Aktiva förberedelser har pågått i ett år för att starta behandling på ÅUCS. Vården genomförs i samarbete med cancerkliniken och isotopavdelningen. Vid behandlingen används ett radioaktivt läkemedel, som kräver noggrann planering och strålningsskydd. På ÅUCS behandlas patienterna på cancerklinikens dagavdelning i ett rum som är särskilt utrustat för behandling med högenergistrålning. Patienten behandlas av sjukskötare på cancerkliniken som är utbildade till strålningsarbetare. Beredningen och planeringen av behandlingen har krävt ett nära samarbete mellan cancerkliniken och isotopavdelningen.

Tidigare har patienterna från Egentliga Finlands välfärdsområde hänvisats till Helsingfors universitetscentralsjukhus för LuPSMA-behandlingar, där behandlingar har erbjudits i några år, till en början som experimentella behandlingar. Nu när behandling erbjuds på ÅUCS blir det lättare för patienterna i Egentliga Finland att få vård eftersom sjukhusresan blir kortare. Dessutom kan patienter på ÅUCS behandlas på en dag, medan patienter från Egentliga Finland som behandlades i Helsingfors var tvungna att stanna över natten på sjukhuset eller på ett patienthotell på grund av den långa restiden. När patientvården sker lokalt genererar den också betydande besparingar för välfärdsområdet och minskar användningen av utlokaliserade tjänster, säger Annika Ålgars, serviceområdeschef för ÅUCS cancerklinik.

Den första behandlingen gick utmärkt både enligt patienten och vårdpersonalen. I framtiden kommer behandlingar att genomföras på ÅUCS enligt patienternas behov. Patienten behöver vanligen 2–6 behandlingar och de ges med 6–8 veckors mellanrum.