Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 16.4.2024 08.53

ÅUCS förlossningsförberedelsekurs förverkligas nu i två skeden

Nyckelord:

Gravida kvinnor kan få tillgång till det elektroniska coachningsmaterialet som finns på ÅUCS digitala vårdstig för gravida kvinnor vid en tidpunkt som passar dem och, om de vill, kan de delta i den fördjupade coachningen, som ordnas på ÅUCS Fyrsjukhuset.

Raskaana oleva nainen ja sen mies Majakkasairaalassa.

Nya coachningstider har nu lagts till i den digitala vårdstigen för de kommande veckorna. Det rekommenderas att väntande mammor läser coachningsmaterialet före den fördjupade coachningen.

– Under handledningen, som varar knappt två timmar, går vi igenom hur man förbereder sig för förlossningen, förlossningens olika skeden, smärtlindringsmetoder och barnsängstiden, säger barnmorskan Ella Vahtera.

På den digitala vårdstigen hittar du en grundläggande coachningssession, som tidigare har täckts av förlossningsförberedelsekursen på sjukhuset. Nu är det meningen att blivande mammor ska bekanta sig med materialet innan de deltar i coachningen på Fyrsjukhuset, som är avsedd att vara en mer djupgående och aktiverande coachning.

Tidsbokning till förlossningsförberedelsen på Fyrsjukhuset mellan 19 april till 2 maj kan göras via den digitala vårdstigen. Lämplig tid för förberedelsekursen är från vecka 34 och framåt.

Virtuell presentationsvideo av förlossningsavdelningen på ÅUCS Fyrsjukhuset

En virtuell presentationsvideo av förlossningsavdelningen på ÅUCS Fyrsjukhuset har skapats. Syftet med den virtuella videon är att ge blivande mammor och deras stödperson möjlighet att bekanta sig med förlossningsavdelningen innan de anländer till sjukhuset.

Den virtuella rundturen leds av en barnmorska som förklarar hur man kommer till förlossningsavdelningen och vad som händer i varje rum. Hon visar hur man checkar in, vilka procedurer som utförs på förlossningsavdelningen, hur utrustningen i förlossningssalen ser ut, hur man använder badkaret för smärtlindring och hurudana utrymmen som finns i familjerummet för stödpersonen.

Fyrsjukhuset tar hand om alla födslar i Egentliga Finlands välfärdsområde. Varje år föds cirka 4 000 barn på sjukhuset. Videon är ett välkommet hjälpmedel för att introducera förlossningsavdelningen, särskilt eftersom de födande nu kommer från ett mycket stort område.

Den virtuella miljön har filmats och implementerats med 360-graders bildteknik, vilket gör att tittaren kan se sig omkring på förlossningsavdelningen som om hen faktiskt var där. VR-videon är interaktiv och tittaren kan också klicka på en meny för att välja vilket rum hen vill gå till.

Presentationen av förlossningsavdelningen finns på finska, svenska och engelska.

Den virtuella presentationsvideon kan ses på adressen 360.varha.fi/synnytysosasto på en mobiltelefon, surfplatta eller dator.

För mer information om coachningen och den digitala vårdstigen, besök ÅUCS webbplats.