Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 27.1.2023 12.17

ÅUCS öron-, näs- och halsklinik fick femstjärnig utmärkelse för långvarig framgång

Nyckelord:

Föreningen för unga läkare och Finlands Läkarförbund utsåg ÅUCS öron-, näs- och halsklinik till en femstjärnig utbildningsplats och långtidsvinnare vid Helsingfors läkardagar tidigare i veckan.

Kolme lääkäriä toimenpidehuoneessa korvaklinikalla.

Fr.v. professor och överläkare Heikki Irjala, utbildningsläkare Lotta Ivaska och specialiserande läkare Milka Hauta-aho.

ÅUCS öron-, näs- och halsklinik har presterat utmärkt i undersökningen av utbildningsställen 2019-2021 och har fått fem av fem stjärnor av de svarande varje år.

Heikki Irjala, professor och överläkare, vad är receptet för er framgång?

En god laganda, en positiv atmosfär i undervisningen och förmågan att skapa en miljö där specialiserade läkare vågar göra misstag och ställa dumma frågor.

Klinikens storlek har säkert också en inverkan, vi är en ganska liten enhet med sex specialiserande läkare samtidigt, säger Lotta Ivaska, utbildningsläkare. Vi känner varandra ganska väl och arbetsbelastningen är rimlig, vi har inte för mycket jourarbete.

Specialiserande läkare (förkortat ST-läkare) Milka Hauta-aho är inne på samma linje.

Öronkliniken är en bra plats för oss ST-läkare eftersom man satsar på undervisningen och det utmärkta stödet av erfarna läkare. Vi ST-läkare konsulteras också i undervisningsfrågor. Dessutom har kliniken en glad atmosfär och en god samarbetsanda. Det är roligt att komma till jobbet, vilket verkligen underlättar inlärningen.

Två universitetssjukhuskliniker belönades

Öron-, näs- och halskliniken vid ÅUCS är en av två universitetssjukhuskliniker som fått priset. Den andra vinnaren är avdelningen för lung-, hud- och allergisjukdomar vid Tammerfors universitetssjukhus, Tays.

I år hedrades för första gången de långvariga vinnarna av undersökningen om utbildningsplatser. Kriteriet var att utbildningsplatsen måste ha uppnått fem stjärnor varje år mellan 2019 och 2021. Sammanlagt åtta hälsovårdscentraler, 15 centralsjukhuskliniker, fyra centralsjukhus, två universitetssjukhuskliniker och tre enheter hos privata aktörer, eller andra enheter, fick utmärkelser.

Läs Läkarförbundets pressmeddelande här (på finska).