Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 17.5.2024 11.33

Avdelningsskötaren Kim Asunta arbetade i krigszonen i Gaza

Nyckelord:

Kim Asunta arbetade i Gaza under tre veckor i februari 2024. Finlands Röda Kors var arbetsgivare, men Kim arbetade under ICRC:s (Internationella Röda Kors-kommitténs) mandat. Kim arbetar normalt som avdelningsskötare på den operativa akutmottagningen på ÅUCS, där han vårdar patienter på akutmottagningarna för bukkirurgi och urologi.

Kim Asunta T-sairaalassa.

Avdelningsskötare Kim Asunta i T-sjukhuset.

– Jag ingick i ett utvärderingsteam som hade till uppgift att granska situationen på sjukhus och inom hälso- och sjukvården så att ICRC kan planera för framtida behov av hjälp. I praktiken finns det bara tre fungerande sjukhus och de fungerar för närvarande inte till 100 procent, säger Kim.

Det EU-finansierade sjukhuset i Gaza har haft kirurgiska team som har stöttat patientvården sedan november 2023.

– En del av arbetet baserades på detta och på att utforska vilka andra möjligheter ICRC kan ha att erbjuda.

Vi var sju personer i teamet, inklusive en annan finländare som var logistiker. Vi var två från hälsosidan. Det var två norrmän, två finländare, en schweizare, en fransman och en tysk.

Ett intresse redan som student

När Kim skulle ta sin sjukskötarexamen i december 1992 skrev han och en studiekamrat ett examensarbete om Finlands Röda Kors delegaters förmåga att klara sig i svåra situationer. Idén och intresset för ämnet fanns redan då.

Kim slutförde sin SPR-delegatutbildning 2015 och 2017 var han på sitt första delegatuppdrag i Irak.

– Mosul återtogs och vid den tiden arbetade jag där i tre månader genom ICRC.

Sammantaget var Gaza-uppdraget Kims sjätte gång i en liknande roll.

–  Jag har varit i Bangladesh två gånger, Syrien en gång och Jemen två gånger.

Kim säger att det är svårt att förklara hur det är att befinna sig i en krigs- eller kriszon för människor som inte har någon koppling till den.

–  Det var utmanande omständigheter och i närheten av där vi bodde fanns det en och en halv miljon flyktingar. I bakgrunden finns konstant en känsla av press och rädsla för att den andra sidan ska bestämma sig för att slutföra sin uppgift. Behovet av hjälp är enormt. Naturligtvis har ICRC varit i regionen under en lång tid så det är inte en ny situation men i och med den senaste konflikten har läget förändrats.

Lokalbefolkningen bad mycket om hjälp från Kim när de fick veta att han är utbildad sjukskötare.

–  Det var svårt att säga nej när man vet att man skulle kunna göra mer om man hade resurserna.

Till Kims uppgifter ingick inte sjukskötararbete som sådant utan hans jobb var mer koordinerande.

En annan knepig sak var alla röster.

–  Jag har också varit fredsbevarare två gånger, men det nya är drönare, man kan höra dem 24 timmar om dygnet.

Kim Asunta paikkaa pienen lapsen sormea. Vieressä seisoo toinen lapsi.
Trots att det inte hörde till Kim Asuntas huvudsakliga uppgifter plåstrade han om små fingrar ibland under sin vistelse i Gaza. Kim Asuntas privata foto.

Var du rädd?

– Jag kan inte säga att jag inte var det. Om man kan säga det är man nog på fel plats, för ett visst mått av sund rädsla är trots allt mänskligt.

När Kim återvände till Finland tog det ett tag innan han återvände mentalt till landet och tystnaden.

– Det här är intressanta jobb och man får ut mycket av dem. Det finns en stark känsla av samhörighet i teamet och man gör ett arbete som verkligen betyder något.

Kims son är fredsbevarare och befinner sig för närvarande i Libanon, och hans fru har också varit fredsbevarare.

– Som familj tillbringade vi sju år i Förenade Arabemiraten, där jag och min fru arbetade på ett lokalt sjukhus. Dottern bor nu i Sverige. På gott och ont har nomadlivet gått i arv till våra barn, säger Kim.

Finlands Röda Kors publicerade ett pressmeddelande om fältsjukhusverksamheten i Gaza på tisdagen den 14 maj. Läs meddelandet här.

Text och foto: Nadine Karell