Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 7.12.2022 10.58

Det är rusning på jouren för barn och unga - ring först

Nyckelord:

Orsaken till rusning på jouren ligger i grasserande RS-virus- och influensaepidemier. Telefonjouren är också kraftigt belastad, me du kan lämna begäran om återuppringning på telefonsvararen.

Piirretty kuva hylkeestä, joka ui vedessä.

– Vanlig förkylning eller flunsa behöver inte läkarbedömning. Om du är orolig för ditt barn, kan våra hälsovårdsproffs i telefonrådgivningen bedöma om barnet behöver jourmässig vård eller inte. Om barnjouren inte svarar genast då du ringer, är det klokast att lämna begäran om återuppringning på telefonsvararen, råder avdelningsöverläkare Anna-Maija Kujari.

Ring för att få en bedömning av behovet av vård: 02 313 1420

Jouren för barn och unga ringer upp inom cirka två timmar. Om det gäller nödfall ska du ringa nödcentralen 112.

– I jouren arbetar yrkeskunniga triage-sjukskötare som bedömer om det föreligger behov för jourmässigt besök eller inte. Ibland räcker det bra med besök hos sjukskötare och då behöver barnet inte ställa sig i kö till läkare och blir kvar på jouren. Under rusningstider kan väntetiden bli flera timmar lång, säger Anna-Maija.

Hon påminner också att det är klokt att försöka skydda bebisar och småbarn mot smittor genom att undvika platser såsom köpcentra och genom att iaktta god handhygien.