Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 5.3.2024 11.25

Karinaranta i Åbo blir inte en enhet för gemenskapsboende

Nyckelord:

Den rekreationsverksamhet som Varha arrangerat i boendehelheten Karinaranta kommer att sluta i början av april. Hemvårdstjänsterna och stödtjänsterna fortsätter kundspecifikt precis som hittills.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) har sedan våren 2023 fört diskussioner med Sydvästra Finlands Cancerförening om att omvandla enheten Karinaranta i Hirvensalo i Åbo till ett sådant gemenskapsboende som avses i socialvårdslagen. Efter diskussionerna har man dock kommit fram till att fastigheten inte lämpar sig för ett gemenskapsboende. Karinaranta kommer alltså inte att bli Varhas gemenskapsboende, vilket välfärdsområdet tidigare planerat.

Som det är nu lämpar sig Karinaranta inte för att ordna gemenskapsboende i enlighet med socialvårdslagen eftersom lokalerna inte har ett automatiskt släckningssystem. Bristen på släckningssystem gör att lokalerna inte uppfyller brandmyndigheternas krav för en sådan boendeenhet som avses i socialvårdslagen.

− Ur välfärdsområdets perspektiv är det väldigt beklagligt att Karinaranta inte blir ett sådant gemenskapsboende som avses i socialvårdslagen. Varha satsar på gemenskapsboende för äldre och vårt mål är att märkbart öka denna form av boende under de närmaste åren, säger servicedirektör Marika Tuimala vid Varhas tjänster för äldre.

Bostäderna i Karinaranta ägs av Sydvästra Finlands Cancerförening och de boendes hyresavtal har tecknats med föreningen. Varha är alltså inte hyresvärd i Karinaranta.

För närvarande bor 14 personer i Karinaranta.

− De som bor i Karinaranta kan fortsätta bo där och inga ändringar i hyresavtalen är på gång. Ur föreningens synvinkel är enheten vanligt hyresboende i likhet med andra hyresobjekt i området Meri-Karina, konstaterar Ville Viitanen som är vd för Sydvästra Finlands Cancerförening.

Hemvården och stödtjänsterna fortsätter

Varha har arrangerat de hemvårdstjänster och stödtjänster som de boende i Karinaranta behöver. De hemvårdstjänster och stödtjänster som välfärdsområdet erbjuder fortsätter kundspecifikt precis som hittills.

Därtill har en anställd vid Varha planerat och förverkligat regelbunden rekreationsverksamhet för de boende i Karinarantas lokaler. Eftersom Karinaranta nu inte kommer att bli ett sådant gemenskapsboende som avses i socialvårdslagen slutar Varha arrangera rekreationsverksamhet i enheten. Från och med den 1 april deltar välfärdsområdets anställda inte längre i arrangerandet av rekreationsverksamheten.

− Verksamheten som främjar socialt umgänge har varit populär och fått mycket beröm. Det här är en ledsam situation och vi beklagar nedläggningen av verksamheten både för de boende i Karinaranta och för alla som varit med om att arrangera verksamheten, säger Marika Tuimala.

Välfärdsområdet strävar efter att hitta nya uppgifter inom Varha för den personal som lett rekreationsverksamheten. Alternativen kartläggs tillsammans med personalen.

Välfärdsområdet ordnade på tisdagseftermiddagen ett informationstillfälle för de boende i Karinaranta och deras anhöriga. Även den personal inom Varhas hemvård som gör besök till Karinaranta har haft ett möte om situationen.