Livsstilsförbättringar behövs bland invånarna i Egentliga Finland – Varha erbjuder stöd för livsstilsförändringar
Nyckelord:I Egentliga Finland är invånarnas levnadsvanor dåliga jämfört med övriga delar av landet. Detta framgår av en färsk undersökning från THL. Livsstilssjukdomarna belastar hälsovården, och det krävs bredare axlar för att förebygga dem.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerade 19.6.2025 en nationell undersökning om levnadsvanorna bland personer i arbetsför ålder (20–69 år) i välfärdsområdena. Undersökningen innehåller en ny indikator för "gynnsamma levnadsvanor" som visar att situationen i Egentliga Finland är svag jämfört med övriga landet – om än det finns behov för förbättring i hela landet. Levnadsvanor hos kvinnor är generellt bättre än hos män, men i Egentliga Finland är skillnaden mellan könen särskilt stor.
– Vi känner igen samma oroväckande utveckling i våra egna utredningar. När människors levnadsvanor är dåliga, syns det som vårdbelastning i hälsovården, säger Karoliina Luukkainen som leder enheten för främjande av välfärd och hälsa inom Varha.
THL:s rapport har ett tydligt budskap: man måste satsa mer på att förebygga livsstilssjukdomar. Hela servicesystemets fokus borde i högre grad flyttas mot det förebyggande arbetet.
Arbetet har redan inletts inom Varha: ett välfärdsprogram för åren 2026–2029 håller på att tas fram för invånarna i Egentliga Finland. Programmet innehåller nya lösningar och utvecklingsåtgärder.
Till hösten lanseras en ny tjänst i Egentliga Finland, Välfärdsguiden, som ska göra det lättare att hitta välfärdsservice. Tillsammans med kommunerna har man också utvecklat en livsstils- och motionsrådgivningstjänst för personer i arbetsför ålder vid social- och hälsocentralerna. Under hösten lanseras även en digital vårdväg för livsstilssjukdomar.
Luukkainen efterlyser bredare samarbete i arbetet. Kommuner, organisationer och andra aktörer i regionen, till exempel näringslivet och läroanstalter och – viktigast av allt – invånarna själva behövs. THL:s undersökning om levnadsvanorna gäller personer i arbetsför ålder, varav många omfattas av företagshälsovården.
– I slutändan är det bara individen själv som kan förändra sina levnadsvanor, men det kräver ett omfattande stöd. Grunden för levnadsvanor läggs redan i barndomen och påverkas under hela livet. Det är aldrig för sent att inleda en livsstilsförändring och vi i Varha finns här för att stötta invånarna i processen, uppmuntrar Luukkainen.