Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 21.12.2022 16.11

Normal praxis för sjukfrånvaro för personer som insjuknat i corona från och med 1.1.2023

Nyckelord:

Från och med början av nästa år får de som insjuknat i corona inte längre dagpenning vid smittsam sjukdom med intyg av läkare, sjukskötare eller hälsovårdare, utan man är frånvarande från arbetet enligt arbetsplatsens normala praxis för sjukfrånvaro.

Från och med den 1.1.2023 är personer som insjuknat i corona frånvarande från arbetet enligt normal praxis för sjukfrånvaro på respektive arbetsplats. Om man insjuknar kan man göra en egen anmälan till arbetsgivaren och om egen anmälan inte är i bruk eller om sjukdomen blir långvarig ska man kontakta företagshälsovården eller den egna hälsostationen.

Efter årsskiftet ansöker de som insjuknat i corona inte om dagpenning vid smittsam sjukdom. De är istället frånvarande från arbetet enligt normal praxis för sjukfrånvaro på respektive arbetsplats och får sjukdagpenning på samma sätt som vid annan sjukfrånvaro.

Vid symtom på luftvägsinfektion, dvs. förkylning, kan corona konstateras genom ett att göra ett hemtest. Coronatestning inom hälso- och sjukvården rekommenderas fortfarande vid symtom på luftvägsinfektion särskilt för personer som har en allvarlig grundsjukdom eller ett tillstånd i anslutning till behandlingen av den, t.ex. medicinering som försämrar immunförsvaret.

Dessutom kan coronatestning inom hälso- och sjukvården rekommenderas för arbetstagare som utför patient- och klientarbete inom social- och hälsovården och arbetstagare som arbetar inom omsorgs- och handikappservicen dygnet runt enligt arbetsgivarens anvisningar.

När man har en luftvägsinfektion är det bra att stanna hemma och vila. Man kan återvända till arbetet, skolan och daghemmet när symtomen har minskat tydligt och man inte lägre har eventuell feber. När det gäller barn är det bra att vänta tills barnet orkar delta i undervisningen eller verksamheten inom småbarnspedagogiken. Arbetsplatserna kan ge egna anvisningar.