Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 2.11.2023 17.35

Programmet för balansering av ekonomin som hör samman med verkställandet av strategin till behandling i välfärdsområdesstyrelsen

Nyckelord:

Planerna för balanseringen av ekonomin som hör samman med verkställande av strategin för Egentliga Finlands välfärdsområde går vidare för beslut. Välfärdsområdesstyrelsen behandlar ärendet på sitt möte tisdagen den 7 november. Före mitten av november ska välfärdsområdet ge en plan till finansministeriet för hur ekonomin ska balanseras upp.

Aluehallituksen tunnus

Enligt den nuvarande kostnads- och finansieringsutvecklingen uppgår balanseringsbehovet av välfärdsområdets ekonomi under planeringsperioden 2024–2026 till 270 miljoner euro. Det krävs betydande reformer i verksamheten samt sparåtgärder för att täcka det stora underskottet. Av den här anledningen kommer ett balanseringsprogram som rör samtliga verksamheter att läggas fram för välfärdsområdesstyrelsen. Utgångspunkten är att välfärdsområdets ekonomi ska vara i balans före slutet av 2026.

Planen följer välfärdsområdets strategi. I enlighet med strategin främjas bland annat tjänsternas genomslag, digitalisering, tillhandahållande av tjänster i rätt tid, kvalitet vid upphandling och hållbar ekonomi.

I praktiken skulle åtgärderna för balanseringen av ekonomin för åren 2024–2026 enligt den nuvarande planen bland annat innebära en övergång till en lättare servicestruktur så, att den motsvarar kundernas behov. Syftet är att förbättra produktiviteten med hjälp av digitalisering samt att bland annat utöka antalet digitala tjänster och distanstjänster, så att servicen kan tillhandahållas mer kostnadseffektivt. Välfärdsområdet förfogar över ett betydande antal lokaler och avsikten är att avstå från cirka en tredjedel av dem före utgången av 2026. Även upphandlingen av tjänster kommer att effektiviseras.

Genom att avskaffa arbete som saknar verkan och effektivisera verksamheten strävar man efter att balansera ekonomin. För det här ändamålet öppnades i slutet av oktober en enkät som riktar sig till välfärdsområdets personal. Enkäten har fått över 800 svar på mindre än en vecka.

När det gäller servicestruktur har åtgärder bland annat planerats för tjänster för äldre. Målet är att öka andelen gemenskapsboende och kundernas funktionsförmåga med hjälp av rehabiliteringstjänster, samt att avstå från långvarig institutionsvård och utöka distanstjänsterna inom hemvården. Man strävar också efter att förnya servicen så att man till exempel kan minska omhändertagandena inom barnskyddet samt tjänsterna på institutioner inom funktionshinderservicen och på sjukhusens vårdavdelningar.

Vidare eftersträvas ekonomisk balans genom att minska användningen av inhyrd personal samt genom att tillämpa pristak. Produktiviteten hos den egna personalen ska också förbättras. Vi gör vårt bästa för att vår personal ska trivas och vilja arbeta just inom Varha. Välfärdsområdesstyrelsen beslutar om huruvida ekonomin kan anpassas med utgångspunkt i personalutgifterna. Förhandlingar om eventuella personalminskningar förs alltid i samråd mellan personalen och arbetsgivaren.

De planer och besparingsmål som anges i euro är uppskattningar. Beloppen preciseras när lägesbilden blir tydligare under behandlingens gång och budgetberedningen framskrider. Föredragningslistan för välfärdsområdesstyrelsens möte den 7 november har publicerats. En plan för balansering av ekonomin krävs för att finansministeriet ska bevilja fullmakt för lånupptagning. 

Beslut om den egentliga, bindande budgeten för välfärdsområdet för 2024 och ekonomiplanen för 2025 26 fattas senare i år. Välfärdsområdesfullmäktige har för avsikt att godkänna dem vid sitt möte i december.