Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 25.5.2023 10.00

Varha bygger upp gemenskap genom att bjuda personalen på en festivaldag

Nyckelord:

Anställda vid Egentliga Finlands välfärdsområde får en gratisbiljett till en festival som de själva kan välja. Genom satsningen #VarhaGoesFestarit vill välfärdsområdet främja samhörigheten och välmåendet bland personalen.

Seitsemän ihmistä pitävät käisiä päällekkäin.

Under våren har man vid Egentliga Finlands välfärdsområde funderat på olika sätt att främja personalens välmående och samhörighet. Välfärdsområdet har beslutat att erbjuda sina anställda en möjlighet att tillbringa en gemensam sommardag på en festival.

Egentliga Finlands välfärdsområde erbjuder sin personal en möjlighet att tillbringa gemensamma sommardagar på festivaler i Egentliga Finland. Välfärdsområdets anställda får en gratisbiljett som Varha bekostar till en sommarfestival som den anställda själv väljer. Välfärdsområdet uppmuntrar personalen att tillbringa en festivaldag tillsammans med kollegerna. På festivalerna kan man också få nya Varha-bekantskaper vid välfärdsområdets egen mötespunkt.

Genom festivalsatsningen vill välfärdsområdet främja personalens välmående och gemenskapskänsla. Välfärdsområdets styrelse beslutade på sitt möte den 20.12.2022 att reservera 500 000 euro för att utveckla samhörigheten. Beslutet om hur pengarna ska användas fattades under våren i personalorganisationernas arbetsgrupp.

– Vi övervägde olika alternativ och kom fram till att vi vill bygga upp samhörigheten inom Varha uttryckligen genom att tillsammans vara delaktiga i en helhet. Vi ansåg att det är viktigt att vi kommer åt att bekanta oss med varandra vid stämningshöjande evenemang redan den första sommaren. Även egna tillställningar var ett alternativ som vi övervägde men Varha verkar på ett så stort område och har så mycket personal att det också av rent ekonomiska skäl i praktiken skulle ha varit omöjligt att erbjuda sådana evenemang åt alla. Efter dessa kaotiska år tänkte vi att vi förenas genom fred, kärlek och rock’n’roll, berättar SuPers huvudförtroendeman Jenni Päätalo som är med i Varhas festivalarbetsgrupp.

#VarhaGoesFestarit-projektet genomförs i samarbete med festivalarrangören United Festivals. Välfärdsområdets anställda kan välja den festivaldag som känns mest lockande för en själv bland sex olika alternativ.

Vid varje evenemang arrangeras en egen mötespunkt för Varhas personal, där det erbjuds överraskningsprogram och tävlingar. Dessutom får personalen ett inträdesarmband som skräddarsytts för Varha för att göra det lättare att känna igen andra anställda vid välfärdsområdet.

– En god samhörighet är viktig för oss och det är inte lätt att skapa en sådan i en så här stor förändring. När vi planerade de praktiska arrangemangen kring att skapa gemenskap började vi ganska snabbt diskutera stora sammankomster utan särskilda formaliteter. Vi vill uppmuntra personalen till att delta i festivalerna uttryckligen med arbetskamraterna och vi hoppas att vi på så sätt kan bidra till att skapa en bra stämning på arbetsplatsen, säger kommunikationsdirektör Maria Roos vid Egentliga Finlands välfärdsområde.

Festivalförmånen erbjuds åt de anställda som har ett anställningsförhållande med Varha och som den 1.6.2023 arbetat vid välfärdsområdet minst tre månader i år. Arbetstiden måste överskrida 20 procent och den anställda får inte vara på en oavlönad frånvaro som räcker över 60 dagar. Varha har ungefär 23 000 anställda.

Förutom sommarfestivalerna har det vid Varhas olika enheter reserverats 25 euro per person för att främja arbetshälsan.

Festivalalternativ för Varhas personal

  • Karjurock (Nystad) tors den 20.7 (ingen åldersgräns)
  • Karjurock (Nystad) fre den 21.7
  • DBTL (Åbo) tors den 27.7
  • DBTL (Åbo) fre den 28.7
  • Smugglerrok (Lundo) fre den 4.8
  • Friends & Music Festival (Salo) lör den 19.8

Mer information

Via den här länken kommer du till punkt 511 i protokollet från Egentliga Finlands välfärdsområdes styrelses möte den 20.12.2022: Personalförmåner för personal i välfärdsområdet (Tweb)