Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 5.6.2024 09.51

Varha flyttar sina klienter vid Pattes Bostäder Ab Oy:s enhet Vretahuset till ersättande tjänster

Nyckelord:

Det har upptäckts brister i verksamheten vid Pattes Bostäder Ab Oy:s enhet Vretahuset och trots anmärkningar från Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) har serviceproducenten inte klarat av att korrigera servicenivån så att den uppfyller villkoren i avtalet och lagen. Av den anledningen säger Varha upp tjänsteavtalet för de klienter som bor i Vretahuset. Klienternas tjänster fortsätter utan avbrott hos nya serviceproducenter.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Varha har köpt boendeservice för sex av sina klienter från Pattes Bostäder Ab Oy:s enhet Vretahuset i Kimitoön.

Det har förekommit allvarliga oklarheter och brister i serviceproducentens verksamhet i Vretahuset. De gäller egenkontroll och klientsäkerhet (bl.a. personaldimensioneringen samt planerna för egenkontroll och medicinering). Varhas övervakningscentral har gjort en effektiverad uppföljning för att försäkra sig om att villkoren i avtalet och lagen uppfylls. Under våren 2024 har serviceproducenten uppmärksamgjorts på brister upprepade gånger.

– Vi vill säkerställa våra klienters säkerhet och tillhandahålla en tjänst som uppfyller deras behov. Serviceproducenten har dessvärre inte kunnat upprätthålla den servicenivå som kundernas avtal förutsätter. Av den anledningen är vi tvungna att säga upp avtalen för våra klienter som bor i Vretahuset, säger partnerskapsdirektör Katariina Huikko.

Tisdagen den 4 juni 2024 har Varha meddelat Pattes Bostäder Ab Oy att avtalen för de klienter som bor i Vretahuset sägs upp och att klienterna flyttas till ersättande tjänster.

– Vi har hittat en ersättande serviceproducent för varje klient som bor i Vretahuset. Vi kommer att diskutera situationen och flytten med alla klienter och deras anhöriga. Klienternas tjänster fortsätter utan avbrott, säger Marika Lehtinen, direktör för tjänster för personer i arbetsför ålder.

Varha fortsätter samarbeta med serviceproducenten i fråga om andra tjänster.