Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 17.6.2025 10.38

Verksamhet som främjar socialt umgänge är en integrerad del av gemenskapsboende för äldre

Nyckelord:

Gemenskapsboende för äldre blir allt vanligare inom Varha och målet är att ytterligare öka dess andel. Socialt umgänge är en viktig del av de boendes vardag, och även frivilliga är välkomna att hålla verksamhet som främjar det sociala.

Gamla människor sitter på en sommargård och lyssnar på ett musikframträdande

Med gemenskapsboende avses boende för äldre som välfärdsområdet ordnar i en trygg och tillgänglig boendeenhet, där personen har en egen bostad som motsvarar personens behov. Gemenskapsboende är mer självständigt än serviceboende med heldygnsomsorg. De som bor i ett gemenskapsboende behöver ännu inte regelbunden vård under natten.

Målet med gemenskapsboende är att de boende kan tillbringa sin vardag tillsammans och ha tillgång till gemensamma utrymmen. Gruppverksamhet som främjar socialt umgänge ordnas regelbundet enligt de boendes önskemål, vilket understöder deras funktionsförmåga och välbefinnande.

Verksamhet som främjar socialt umgänge sätter ordning på vardagen

Den verksamhet i gemenskapsboenden för äldre som främjar socialt umgänge är målinriktad, inkluderande och planmässig. Verksamheten genomförs alltid i grupp och stöder samverkan mellan deltagarna och deras relationer.

Kundens egenvårdare eller någon annan motsvarande yrkesperson i personalen intervjuar kunden och dokumenterar hens individuella intressen. Egenvårdaren och kunden utreder tillsammans hurdan social verksamhet som är lämplig utgående från kundens behov och önskemål, samt hur ofta hen vill delta i sådan verksamhet. Det är alltid kostnadsfritt och frivilligt för kunden att delta i social verksamhet.

Målet är att ordna gruppverksamhet fem gånger i veckan. Verksamheten kan bland annat bestå av motion, spel eller ledda musikaktiviteter. Aktiviteterna ordnas både inomhus och utomhus. Årstidsrelaterade teman och helgdagar beaktas när verksamheten planeras.

Verksamheten kan ordnas av enhetens handledare och av personalen vid gemenskapsboendet, men också av utomstående aktörer, såsom frivilligarbetare eller föreningar. Personalen vid Varha ansvarar för att verksamheten ordnas.

Frivilliga behövs inom verksamhet som främjar socialt umgänge

År 2024 statistikfördes närmare 3 000 aktiviteter som främjar socialt umgänge i grupp vid Varhas egna enheter för gemenskapsboende.

Det är värt att notera att utöver handledarna och vårdpersonalen vid Varha, bidrar även organisationer och frivilliga på ett betydelsefullt sätt till gruppverksamheten.

Föreningar, frivilliga och andra gäster är mycket viktiga och eftertraktade samarbetspartner för de boende och personalen vid enheten.

Exempel på samarbeten med föreningar:

  • FRK Tövsala erbjuder sommarjobb under denna sommar för 15-åriga ungdomar vid servicecentret Poiju ja Ankkuri i Tövsala. Sommarjobbet går huvudsakligen ut på att vara utomhus med de äldre och att spela, läsa och umgås med dem inomhus vid dåligt väder.
  • Marthorna i Somero använder kioskförsäljningsinkomster för att donera kaffe, kex och andra produkter till de boende i Pihlajakylä i deras gemensamma utrymmen.
  • Pargas stad och Varhas enheter har ett gott samarbete. Pargas bekostar till exempel artister till glädje för de boende vid enheterna och i sommar donerar Pargas blommor till enheterna.
  • Varhas enheter för gemenskapsboende vid Portsahemmet i Åbo och Regnbågen i Korpo samarbetar med föreningen FloweRescue så att överblivna blommor kan användas i hantverksgrupper.

För närvarande finns det tre gemenskapssamordnare för gemenskapsboende inom Varha. Samordnarna främjar förankringen av den sociala verksamhetens verksamhetsmodeller vid de olika boendeenheterna i samarbete med personalen inom tjänster för äldre.

Kontakta någon av följande gemenskapssamordnare om du är intresserad av att anordna verksamhet som främjar socialt umgänge:

Anne Ahti (Reso, Nousiainen och Tövsala)
anne.ahti@varha.fi
040 587 4019

Tommi Palomäki (Lundo (Tarvasjoki), Pöytis (Kyrö och Riihikoski), Somero, Salo 
(tommi.palomaki@varha.fi
050 459 3206

Annika Leandersson (Pargas (Korpo och Iniö), S:t Karins, Åbo (Portsahemmet)
annika.leandersson@varha.fi
044 491 6514

Mer information om gemenskasboende i Varha

Foto: Annika Leandersson