Länkstig
Påverkansorgan
Påverkansorganen är ett sätt för invånarna i välfärdsområdet att delta och påverka. De har till uppgift att föra målgruppernas röst i välfärdsområdets utveckling och beslutsfattande.
Äldrerådet, rådet för personer med funktionsnedsättning och ungdomsfullmäktige verkar i alla välfärdsområden. I Egentliga Finlands välfärdsområde finns dessutom rådet för kulturellt mångfald. Det inrättades för att säkerställa att olika språkliga och kulturella grupper har möjlighet att delta och påverka.
Representanterna för påverkansorganet väljs från motsvarande organ i kommunerna i välfärdsområdet, och från varje kommun i området väljs minst en representant. Dessutom valde regionstyrelsen i Egentliga Finland fem representanter till rådet för personer med funktionsnedsättning, äldrerådet och rådet för kulturell mångfald. Påverkansorganen sammanträder normalt fyra gånger om året.
Välfärdsområdesfullmäktige och välfärdsområdesstyrelsen har en lagstadgad skyldighet att sörja för verksamhetsförutsättningarna för välfärdsområdets påverkansorgan.
Påverkansorgan i Egentliga Finland
Ungdomsfullmäktiges uppgift är att fungera som de ungas röst i välfärdsområdet. Målet är att se till att välfärdsområdet fattar beslut som verkligen främjar ungas välbefinnande. Ungdomsfullmäktige övervakar också hur besluten omsätts i praktiken.
För ungdomsfullmäktige är det viktigt att alla unga i välfärdsområdet garanteras hälsovård som är fungerande och jämlik oberoende av boendekommun. Det innebär bland annat fungerande skol- och studerandehälsovård samt lättillgängliga preventions- och mentalvårdstjänster.
Ungdomsfullmäktige har till uppgift att informera unga om Varhas beslut och verksamhet samt att inspirera unga att aktivt vara med och påverka. En konstruktiv dialog med olika aktörer är kärnan i Ungdomsfullmäktiges verksamhet. Ungdomsfullmäktiges mål är att så många unga som möjligt ska få komma till tals.
Ungdomsfullmäktige har under 2023 tagit ställning till Varhas servicestrategi, integrationsplan och välfärdsplan.
Den medlem som ungdomsfullmäktige valt ut har rätt att närvara och yttra sig vid välfärdsområdesfullmäktiges sammanträden.
Föredragande: Marika Ahonen, [email protected], +358401986474
Leia Kuorilehto, puheenjohtaja, [email protected]
Niilo Koskinen, varapuheenjohtaja, [email protected]
Vilhelmiina Mäkinen, Aura
Eino Koskinen, Kaarina
Calicia Lindström, Kemiö
Niilo Koskinen, Koski Tl ja Marttila
Meri Jalonen, Kustavi
Saku Uusikartano, Laitila
Pinja Jokinen, Lieto
Erica Savila, Loimaa
Otso Honkasalo, Masku
Sara-Amanda Kuokkanen, Mynämäki
Iina Lavonen, Naantali
Kylli Rantasalo, Nousiainen
Erika Paju, Oripää
Inkeri Tuominen, Paimio
Kerttu Leppäkoski, Parainen
Henna Veijonaho, Pyhäranta
Karoliina Olli, Pöytyä
Leia Kuorilehto, Raisio
Jolanda Josefsson, Rusko
Lindor Bytyqi, Salo
Tiaeveliina Mäkirinne, Sauvo
Viivi Joosela, Somero
Amanda Järvinen, Taivassalo
Amanda Vierjoki, Turku
Nanna Pietikäinen, Uusikaupunki
Matias Fagerström, Vehmaa
Dagordningslistor för ungdomsfullmäktige
esityslista-28.11.2023_nuva.pdf (pdf 503.53 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) esityslista-27.2.2024_nuva.pdf (pdf 406.73 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) Nuorisovaltuuston esityslista 10.09.2024 (pdf 395.45 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Protokollar för ungdomsfullmäktige
Nuorisovaltuusto, pöytakirja 21.5.2024 (pdf 225.35 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja_12.9.2023_nuva.pdf (pdf 416.09 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-28.11.2023.pdf (pdf 506.13 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja_12.9.2023_nuva.pdf (pdf 416.09 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja_14.3.2023.docx.pdf (pdf 283.09 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) nuva_21.5.2024-poytakirja.pdf (pdf 225.35 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Äldrerådet spelar en viktig roll i synnerhet i det övergripande arbetet med att främja de äldres hälsa och välbefinnande. Äldrerådet anser att det är viktigt att medlemmarna kan dela med sig av god praxis inom äldreomsorgen och att rådets verksamhet är levande och synlig.
Äldrerådet övervakar att utvecklingen av tjänsterna i välfärdsområdet sker med hänsyn till att tjänsterna ska vara tillräckliga och lämpliga för äldre personer. Äldrerådet utarbetar ställningstaganden och ger utlåtanden i ärenden som gäller äldre invånare i Egentliga Finland.
Vid mötena har Äldrerådet yttrat sig bland annat om servicestrategin, integrationsplanen och välfärdsplanen.
Genom regelbundna besök i kommunerna ser man till att Varhas äldreråd är synligt och känt för allmänheten samt att kommuninvånarna får komma till tals. Målet är att besöka varje kommun i Egentliga Finland under verksamhetsperioden.
Temat för kommunbesöken är att åldras med funktionsförmågan i behåll, med innehåll om att främja äldres välbefinnande, hälsa och delaktighet. Besöken planeras i samarbete med Varhas sakkunniga, kommunernas äldreråd och lokala aktörer.
Under hösten har Äldrerådet besökt bland annat Salo, Åbo, Pemar, S:t Karins och Reso. Den riksomfattande äldreveckan firades i oktober 2023 och medlemmarna i äldrerådet deltog under veckan i en rad evenemang på olika platser i Egentliga Finland.
Föredragande: Minna Pohjola, planerare, tfn 046 922 0550, [email protected]
Minna Hallanheimo, puheenjohtaja, [email protected]
Leena Kaunislahti, varapuheenjohtaja, [email protected]
Teija Tiusanen
Tanja Valkonen
Kjell Wennström
Liisa-Anneli Holmberg, Aura
Hannu Hurme, Kaarina
Ghita Edmark, Kemiönsaari
Taisto Lehti, Koski TL
Mirja Järvelä, Kustavi
Tiina Saari, Laitila
Arja Niemelä, Lieto
Jorma Rinne, Loimaa
Kimmo Kylämäki, Marttila
Taito Ylhäinen, Masku
Tarja Anttila, Mynämäki
Irmeli Vainio, Naantali
Elina Ranta, Nousiainen
Tuulikki Lankinen, Oripää
Matleena Koskinen, Paimio
Widar Nyberg, Parainen
Pirkko Uusi-Oukari, Pyhäranta
Tapani Kaukovalta, Pöytyä
Veijo Mikola, Raisio
Riitta Graan, Rusko
Anne Juntti, Salo
Raila Simelius, Sauvo
Pertti Tamminen, Somero
Inkeri Kauppila-Numminen, Taivassalo
Ulla-Maija Vierimaa, Turku
Marketta Suoja-Sjöblom, Uusikaupunki
Ritva Seppälä, Vehmaa
Dagsordning för äldreråd
Vanhusneuvoston esityslista 5.9.2024 (pdf 575.35 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) vanhusneuvosto-esityslista-8.2.2024.pdf (pdf 396.05 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) vanhusneuvosto-esityslista-30.11.2023.pdf (pdf 398.18 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Protokollar för äldreråd
poytakirja-30.11.2023_vanhusneuvosto.pdf (pdf 75.86 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-7.9.2023_vanhusneuvosto.pdf (pdf 317.28 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja_23.3.2023_vanhusneuvosto.pdf (pdf 259.86 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) vanhusneuvosto-poytakirja-8.2.2024.pdf (pdf 419.13 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) Vanhusneuvosto, pöytakirja 22.5.2024 (pdf 1.24 MB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-25.5.2023_vanhusneuvosto.pdf (pdf 166.69 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Rådet för personer med funktionsnedsättning sammanför personer som är intresserade av jämställdhet, rättvisa och jämlikhet.
Rådet har till uppgift att föra diskussioner om kommunernas olika praxis. Det är viktigt att hitta de bästa verksamhetsmetoderna och att komma ihåg att bland annat tillgänglighet tjänar alla kommuninvånare.
Rådet för personer med funktionsnedsättning sammanträder fyra gånger om året. Det övervakar att utvecklingen av tjänsterna i välfärdsområdet sker med hänsyn till att tjänsterna ska vara tillräckliga och lämpliga på olika sätt för personer med funktionsnedsättning och långvarig sjukdom.
Rådet för personer med funktionsnedsättning har under 2023 gett sitt utlåtande om Varhas servicestrategi, regionala välfärdsplan och delaktighetsplan.
Dessutom har rådet gjort ett ställningstagande om att färdtjänsttaxin för fritidsresor inte fungerar, vilket inte bara har översänts till Varha utan även till kommunikationsministeriet, Egentliga Finlands riksdagsledamöter och de största tidningarna i regionen.
Föredragande: Johanna-Maria Toivonen, utvecklingsexpert, tfn 044 435 7752, [email protected]
Pirjo Rinne, puheenjohtaja
Marjatta Hyttinen, varapuheenjohtaja
Ahala Mirva, Vehmaa
Alajärvi Katri, Rusko
Andersson Christian, Parainen
Blomqvist Mia (Varhan valitsema)
Eskonmaa Helena, Raisio
Halme Maarit, Somero
Hiltunen Johanna, Nousiainen
Hurme Hannu (Varhan valitsema)
Hyttinen Marjatta (Varhan valitsema), varapuheenjohtaja
Hörkkö Petri, Aura
Jytilä Timo, Yläne
Kallonen Kalevi (Varhan valitsema)
Kauppila-Numminen Inkeri, Taivassalo
Koivusalo Sanna, Masku
Kylämäki Kimmo, Marttila
Lehtinen Marja, Uusikaupunki
Lintumaa Anne, Oripää
Merikanto Nina, Lieto
Mäenpää Marja, Paimio
Nera Selinä, Turku
Paavilainen Paula, Sauvo
Pilpola, Ilkka, Mynämäki
Pokki Pertti, Laitila
Ratilainen Mika, Naantali
Rinne Pirjo (Varhan valitsema), puheenjohtaja
Rämö Kirsti, Salo
Saarikko Oili, Loimaa
Saarnio Juha, Pyhäranta
Dagordningslistor för Råd för personer med funktionsnedsättning
Vammaisneuvoston esityslista 5.9.2024 (pdf 183.22 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) esityslista-30.5.2.2024.pdf (pdf 560.39 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Protokollar för Råd för personer med funktionsnedsättning
Pöytakirja 5.9.2024 (pdf 190.03 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) vammaisneuvosto_poytakirja_5.9.2023.pdf (pdf 605.98 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) vammaisneuvoston-poytakirja-6.2.2024.pdf (pdf 634.42 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) Vammaisneuvosto, pöytakirja 30.5.2.2024 (pdf 688.14 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-22.5.2023_vammaisneuvosto.pdf (pdf 447.53 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-21.11.2023_vammaisneuvosto.pdf (pdf 622.81 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-16.3.2023_vammaisneuvosto.pdf (pdf 640.63 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Rådet för kulturell mångfald har till uppgift att lyfta fram den mångkulturella och flerspråkiga befolkningens behov och förväntningar i samband med utvecklingen och genomförandet av välfärdsområdets tjänster.
I Egentliga Finland representerar cirka 10 procent av befolkningen en annan befolkningsgrupp och kultur än den finsk- eller svenskspråkiga. I stadskommuner kan denna andel vara mycket större.
Rådet för kulturell mångfald är inriktat på hela den flerspråkiga och mångkulturella befolkningen oavsett ålder. I verksamhet, tjänster, program, planer och kommunikation bör man ta hänsyn till och framhålla hur flerspråkighet och mångkultur införlivas i alla Varhas verksamhetsområden.
Rådet för kulturell mångfald har gjort ställningstaganden och gett utlåtanden där kulturell mångfald lyfts fram. Varha samarbetar med regionens aktörer inom mångkultur och förmedlar budskap om den flerspråkiga och mångkulturella minoritetens behov och förväntningar.
Vid mötena har det kommit fram att personer med invandrarbakgrund har behov av service nära bostaden. Det är viktigt för dem att ha tillgång till samma tjänster som den övriga befolkningen. I närtjänsterna bör man därför utveckla kunskapen om att möta klienter från olika kulturer, använda ett tydligt språk och använda sig av tolk.
Föredragande: Arja Iho, ledande expert, tfn 044 797 1151, [email protected]
Alas Ali, pj (Turku)
Mervi Uusitalo-Heikkinen, vpj (Turku)
Pasi Björk (Marttila)
Elisa Vuorinen (Raisio)
Virpi Hurula (Rusko)
Pasi Björk (Marttila)
Virve Aho (Laitila)
Paco Diop (Turku)
Anna Filatoff (Parainen)
Matti Föhr (Lieto)
Shiva Haghdoust (Raisio)
Kristiina Hakola-Wass (Kemiö)
Virpi Hurula (Rusko)
Niklas Kaupponen (Kaarina)
Saara Kerola (Paimio)
Perttu Laaksonen (Sauvo)
Susanna Lehtojärvi (Masku)
Veronika Markkanen (Mynämäki)
Marina Mgvdeladze (Salo)
Satu Mikkola (Oripää)
Lea Myllymäki (Uusikaupunki)
Ilze-Liepina Naula (Loimaa)
Marianne Raiko (Pöytyä)
Jaana Ranta-Aho (Aura)
Sari Rantanen (Nousiainen)
Ragni Reichardt (Koski Tl)
Elina Salokangas (Naantali)
Tommi Suominen (Taivassalo)
Eira Söderholm (Vehmaa)
Silvi Ucke (Kustavi)
Jutta Varjus (Somero)
Dagsordninf för Rådet för kulturell mångfald
moniku_esityslista_20.9.pdf (pdf 315.95 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) esityslista_moniku_helmikuu2024.pdf (pdf 418.5 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Protokollar för Rådet för kulturell mångfald
Pöytakirja 4.9.2024 (pdf 882.02 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) Monikulttuurisuusneuvosto, pöytakirja 29.5.2024 (pdf 1.63 MB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-290323_moniku.pdf (pdf 645.96 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) moniku_poytakirja_1.11.2023.pdf (pdf 319.91 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-20.9.2023_moniku.pdf (pdf 335.31 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats) poytakirja-160523_moniku.pdf (pdf 721.97 KB) (Öppnas i nytt fönster, länkar till en annan webbplats)Övriga kommittéer
Den politiska samarbetskommittén bereder val av medlemmar till välfärdsområdets förtroendeorgan utgående från resultatet i välfärdsområdesvalet.
Medlemmar
- Juha Rantasaari, ordf. (Saml)
- Talvikki Jori, 1 vice ordf. (SDP),
- Hanna Vuola, 2 vice ordf. (C)
- Kaisa Vallavuori (VF)
- Juhani Pilpola (Sannf)
- Olli Välke (De Gröna)
- Fredrik Jensén (SFP)
- Jaana Shelby (KD)
Medlemmar:
Sauli Seittenranta, ordf.
Julia Koskinen, vice ordf.
Nina Kallio
Liisa Norontaus
Anne Isotalo
Janne Lahtiranta
Kaisa Leiwo
Ira Ahokas
Riikka Korja
Päivi Rautava
Sanna Salanterä
Hanna Münter
Eva Juslin
Reko Leino
Föredragande: Ville Kytö, direktör för forskning och utveckling