Hoppa till huvudinnehåll

För proffs

Karriärberättelse: Sari, klinisk vårdexpert

Sari Paavilainen arbetar som klinisk vårdexpert (CNS) på Hjärtcentret vid ÅUCS-sjukhustjänster. Hon valde den här branschen för att hon ville arbeta med människor och kunna hjälpa vid plötsliga sjukdomsfall.

Personen står i lobbyn. Hen är klädd i en skjorta med grönt och vitt mönster och i handen finns en modell av ett mänskligt hjärta. Hen ler mot kameran.

Passion för att utveckla vården samt tjänster och processer

Sari utexaminerades som sjukskötare 1995. Till en början jobbade hon som sjukskötare i ambulans och på olika avdelningar vid Loimaa sjukhus. Hon intresserade sig särskilt för övervakningsavdelningen och jouren, där hon upplevde att akutverksamheten och den goda arbetsgemenskap bidrog till hennes egen utveckling. År 2015 utexaminerades Sari som magister i hälsovetenskaper från Åbo universitet. Därefter började hon jobba som klinisk vårdexpert i Åbo, först vid jouren och sen vid sin nuvarande arbetsplats, Hjärtcentret.

I sin nuvarande roll uppskattar hon mest möjligheten att vara med och utveckla och förbättra patientvården, vårdarbetet, tjänsterna och processerna. Hon värdesätter också möjligheten att nätverka och arbeta multiprofessionellt med olika yrkesgrupper och patienter. Goda kontakter och att få utveckla saker till det bättre ger Sari glädje i arbetet, liksom känslan av att man lyckats. Hon känner sig uppskattad i sitt arbete när hon upplever att hennes expertis värdesätts och utnyttjas, och när hon samarbetar med andra och känner att man lyckas tillsammans.

Härliga människor ger superkraft

Inom arbetsgemenskapen tycker Sari att det är viktigt med ett gott uppförande och att man tar hänsyn till varandra. Att man lyssnar på varandras idéer och tankar och tillsammans vågar prova på nya saker och anta nya utmaningar.

Både min chef och arbetsgemenskap vid Hjärtcentret har en mycket positiv inställning till utveckling.

Under en arbetsdag har Sari oftast många järn i elden, och hon tycker att dagarna går i ett huj. Hennes arbetsdagar innehåller oftast många trevliga möten: med vårdteamet, samarbetspartner samt andra aktörer och yrkesgrupper. Utöver det deltar hon i utbildningar, tar fram statistik och anvisningar samt handleder examensarbeten.

Kliniska vårdexperter har en viktig roll i utvecklingen av verksamheten

När Sari började fanns det inte många kliniska vårdexperter vid ÅUCS, så hon hade ingen klar uppfattning om jobbet. Sedan dess har arbetsbeskrivningarna för kliniska vårdexperter omformats en hel del för att anpassas till verksamhetens behov. Arbetsbeskrivningarna har även harmoniserats både nationellt och internationellt, och behovet har erkänts för att säkerställa forskningsbaserad kunskap och evidensbaserad verksamhet.

Vi har många bra typer i vårt CNS-team som har mångsidiga kunskaper inom kvalitet, Lean, utbildning, tjänstedesign, projekt och forskning  det här är definitivt är värt att utnyttja.

Slutligen avslöjar Sari ytterligare en sak om sig själv som hennes kollegor kanske inte känner till.

Jag har tidigare haft ett ganska häftigt temperament, men har utvecklat mig själv under årens lopp. Nuförtiden lycka jag hålla mig ganska cool, säger Sari och skrattar.