Hoppa till huvudinnehåll

För proffs

Ledande skolpsykolog Suvis karriärhistoria

Suvi Kaila arbetar som ledande skolpsykolog och närmaste chef för skolpsykologer inom Västra familjecentret (Gustavs, Letala, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pyhäranta, Reso, Rusko, Tövsala, Nystad, Vemo).

Ledande skolpsykolog Suvi Kaila

Suvi tog sin magisterexamen i psykologi 2012. Efter examen började hon sin karriär som barnavårds- och hälsocentralpsykolog, där hennes arbetsbeskrivning inkluderade utvecklingsbedömningar av barn under skolåldern samt möten med föräldrar, bland annat i frågor som rör föräldrars mentala hälsa. De senaste tio åren har Suvi arbetat som skolpsykolog och stöttat barn från förskola till årskurs nio.

Stöd i vardagen och att hitta styrkor

Under studietiden beskrevs skolpsykologens arbete ofta som krävande och ansvarsfullt, vilket inte gjorde det till ett särskilt lockande karriärval. Suvi lät sig dock inte skrämmas av detta eftersom hon alltid velat utmana sig själv och kliva utanför sin bekvämlighetszon. Hon gjorde en fem månaders praktik inom psykologi inom elevvård och familjerådgivning som en del av sina studier.

Efter min examen insåg jag att jag som skolpsykolog får en fantastisk möjlighet att vara en del av barns och ungas vardag. Den viktiga vardagen där de tillbringar största delen av sin dag.

Det mest tillfredsställande med psykologarbetet är att se hur även små handlingar och stöd som ges vid rätt tidpunkt kan ha en betydande inverkan på barnets, ungdomens och deras familjers liv.

Jag kan själv påverka genom att möta eleven och deras föräldrar med en nyfiken och mild inställning, utan att tro mig veta saker bättre än dem. I en idealisk situation kan jag genom mitt arbete ta reda på vad problemen eventuellt beror på och vad som kan göras för att lösa dem. Som skolpsykolog vill jag alltid lyfta fram elevens och familjens styrkor. Jag tänker att det vi fokuserar på, det blir starkare.

Utveckling, handledning och mentorskap

Suvis arbetsdagar är mångsidiga, och hon känner arbetsglädje av att kunna använda sin kompetens på många olika sätt.

Suvi deltar bl.a. i olika utvecklingsprojekt. För närvarande arbetar hon med att skapa en ny vårdkedja för barns och ungas koncentrationssvårigheter tillsammans med andra yrkesverksamma. Dessutom fungerar Suvi som handledare för psykologpraktikanter och erbjuder stöd kring arbetsinnehåll, psykologiska metoder och deras tolkning.

Suvis arbetsdagar består av olika utrednings- och förberedelseuppgifter samt kommunikation med samarbetspartners. Hon är också en viktig mentor för skolpsykologer i början av sin karriär och erbjuder dem möjlighet att diskutera yrkesrelaterade frågor som jämställda kollegor. Dessutom vägleder hon dem i praktiska frågor, såsom att skriva psykologiska utredningar och planera kundsituationer.

Skolpsykologer hör samtidigt till flera arbetsgemenskaper. De är en del av både skolgemenskapen och sin egen professionella gemenskap. Eftersom skolpsykologer huvudsakligen arbetar på olika skolor är det viktigt att de också har möjlighet att få kollegialt stöd ansikte mot ansikte. I arbetsgemenskapen är det värdefullt att det finns en frihet att fråga och fundera över saker tillsammans.

I vårt team strävar vi efter att ha en positiv inställning och fokus på lösningar. Olika åsikter respekteras, och vi försöker få med alla i gemensamma diskussioner. Humor är en stark del av våra arbetsdagar. Jag tycker att vi har ett fantastiskt, varmt och skickligt team av skolpsykologer!

En bra arbetsdag består av en välplanerad kalender, planerat och framgångsrikt samarbete med både kunder och olika yrkesverksamma. Och av att saker rör sig framåt i små steg mot målet.

Suvis superkraft är definitivt utåtriktning, kreativitet och flexibilitet

Jag lär mig hela tiden mer i kundarbetet när nya fenomen dyker upp som inte syntes för 10 år sedan i arbetet med elever och familjer. I detta arbete måste man våga säga saker högt och föra fram saker på ett positivt sätt. Det finns också bra saker i oss alla och i vår vardag, även om det ibland dyker upp svårigheter.

Hon vill bidra till att utveckla mer effektiva sätt att utföra skolpsykologens arbete. Tack vare sin flexibilitet kan hon snabbt ändra sina planer enligt de aktuella behoven och anpassa sig till den rådande situationen.

En sak som kollegorna inte vet om dig?

Under högstadiet hade jag och mina bästa vänner ett band som hette Tibia, alltså skenbenet. I bandet spelade jag mestadels bas, ibland keyboard eller så sjöng jag. Vi minns fortfarande bandrepetitionerna och uppträdandena med värme flera år senare. Apulanta var ett av banden jag gillade då.

Är du intresserad av att arbeta som psykolog inom Varha? Upptäck arbetet som psykolog inom familjecentralen (på finska) och gå med i #ViGörEttGottJobb