Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 24.4.2024 18.54

Hyvinvointialueen talouden kehitys alkuvuonna ennakoitua heikompaa

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue arvioi alkuvuoden talouden kehityksen olevan ennakoitua heikompaa. Alustavien tietojen mukaan kuluvan vuoden alijäämä kasvaisi noin 162 miljoonaan euroon.

Tarmo Martikainen.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen

Talousarvio ja -suunnitelma 2024-2026 perustuvat aluehallituksen joulukuussa 2023 hyväksymään tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaan. Ohjelmaan on nimetty 270 miljoonan euron tasapainotustoimet vuoden 2026 loppuun mennessä. Vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen perusteella laadittava tulosennuste ennakoi koko vuodelle noin 162 miljoonan euron alijäämää, kun talousarvion ja tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman lähtökohtana oli noin 85 miljoonan euron alijäämä.

On todennäköistä, että talouden alijäämäinen kehitys edellyttää uusia tasapainotustoimia. Vuodelle 2024 kohdennetut sopeutustoimenpiteet liittyvät pitkälti ostopalveluihin sekä aine-, tavara- ja tarvikehankintoihin. Talouden toteuman perusteella on selvää, että suunnittelut toimenpiteet eivät ole riittäviä tai ne eivät ole edenneet riittävästi.

Varhan taloudellisen tilanteen kehittymiseen heijastuvat voimakkaasti lisäksi maan hallituksen kehysriihen päätökset, joilla haetaan mittavia säästöjä hyvinvointialuetalouteen. Valtioneuvosto on kiristämässä hyvinvointialueiden investointisuunnitelmien hyväksymistä julkisen talouden vakauttamiseksi. Ohjaus on tiukka erityisesti alueilla, joilla talouden arviointimenettelyn kriteerit ovat täyttymässä tai täyttyneet.

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen kertoi ennakkotietoja vuoden ensimmäiseen neljännekseen perustuvasta tulosennusteesta aluevaltuustolle keskiviikkona 24. huhtikuuta ja aluehallitus sai ennakkotietoja kokouksessaan tiistaina 23. huhtikuuta.  Tammi-maaliskuun virallinen osavuosikatsaus käsitellään aluehallituksessa 7. toukokuuta.

Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion joulukuun 2023 kokouksessaan