Koronavirusepidemia
Tältä sivulta löydät ajantasaiset tiedot ja muun koronavirukseen liittyvän materiaalin Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.
Tilanne Varsinais-Suomessa
Päivitetty 24.1.2023
Varsinais-Suomen koronatilannetta koordinoinut ryhmä lopetti toimintansa. Kolme tautiepidemiaa on yhä liikkeellä, mutta niiden esiintyvyys on laantunut.
Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on laskenut merkittävästi. Tuorein 14 vuorokauden esiintyvyys 100 000:a henkilöä kohden on 32.
Myös influenssa- ja RS-virusepidemiat ovat laantumassa. A-influenssaepidemian huippu saavutettiin vuodenvaihteessa ja RS-virusepidemian huippu loppiaisena. Influenssa-B-löydökset ovat olleet toistaiseksi harvinaisia.
Tiistaina 24.1.2023 alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui toistaiseksi viimeistä kertaa.
Koronarokotteet
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella noudatamme rokotusten suhteen THL:n ohjeistusta. Ajantasaiset tiedot koronarokotuksista sekä oman asuinkuntasi rokotuspaikoista ja ajanvarauskanavista löydät alla olevasta linkistä.
Epäiletkö koronavirustartuntaa? (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)
Jos epäilet koronavirustartuntaa, täytä Omaolo-palvelussa koronavirustaudin oirearvio. Oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä.

Varsinais-Suomea koskevat suositukset
Varsinais-Suomessa ovat käytössä leviämisvaiheen mukaiset suositukset. Kaikki suositukset ovat voimassa koko maakunnan alueella toistaiseksi, ellei toisin mainita.
- Laaja etätyösuositus on päättynyt valtakunnallisesti ja se purettiin myös Varsinais-Suomessa 1.3.2022.
- Työpaikoille suositellaan työpaikkakohtaisesti sopivien hybridimallien käyttöä työyhteisöjen oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Maskisuositusta kevennettiin 26.1.2023:
Potilaiden, asiakkaiden ja vierailijaiden ei tarvitse käyttää sairaalan tiloissa liikkuessaan suu-nenäsuojausta (maskia). Riskiryhmiin kuuluville, flunssaoireiselle ja potilaille, jotka tietävät altistuneensa koronavirustartunnalle (edeltävän viikon aikana) suositellaan suu-nenäsuojuksen käyttöä, kun he asioivat sairaalassa, esimerkiksi poliklinikalla tai tutkimuksissa. Sairaalan vuodeosastoille vierailemaan tuleville suositellaan suu-nenäsuojan käyttöä vierailun ajan.
Henkilön, jolla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita, ei pidä mennä vierailemaan mihinkään sosiaali- tai terveydenhuollon laitokseen, vaikka hän olisikin saanut jo kaksi tai kolme koronavirusrokoteannosta.
- Sosiaalitoimen yksiköt
- Turvallisiin vierailukäytäntöihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, riippumatta asukkaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden rokotusstatuksesta.
- Terveyskeskusten vuodeosastot
- Turvallisiin vierailukäytäntöihin tulee kiinnittää erityistä huomiota, riippumatta potilaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden rokotusstatuksesta.
- Katso vierailuohjeet Tyksin sairaaloissa.
Lukuvuonna 2022–2023 varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, korkeakoulutus, vapaa sivistystyö sekä taiteen perusopetus järjestetään normaaliolojen lainsäädännön mukaisesti. Lukuvuosiksi 2020–2021 ja 2021–2022 koronavirustilanteen vuoksi säädetyt väliaikaiset lakimuutokset eivät ole enää voimassa.
Tarkemmin Turun julkisista tiloista, harrastustoiminnasta ja opetuksen järjestämisestä Turun kaupungin sivuilla.
Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käytössä on huomioitava riittävä etäisyys. Kunnat voivat käyttää tartuntatautilain mahdollisuutta päättää julkisten tilojen täyttöasteesta alueellaan.
Sisätiloissa on vältettävä lähikontaktia. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n ohjetta yleisötilaisuuksien ja tapahtumien järjestämisestä on syytä noudattaa.
Ei voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.
AVI:n sivuilla on vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.
Yksityistilaisuuksia järjestäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin kuten käsihygienia ja riittävät turvaetäisyydet.
Lapset ja nuoret (vuonna 2003 ja myöhemmin syntyneet)
Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta on sallittu.
Ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen erityisesti huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten käsihygienia ja riittävät turvaetäisyydet..
Aikuiset
Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on sallittu.
Kaikessa liikuntatoiminnassa on kuitenkin huolehdittava koronaturvallisista käytännöistä kuntosaleilla ja liikuntatiloissa. Näihin toimiin sisältyvät käsihygienia, turvavälit sekä tarpeettoman oleskelun välttäminen liikuntatiloissa sekä pukuhuoneissa.
Suositellaan huomioimaan ulkoministeriön antamat suositukset sekä THL:n suositukset matkustamisesta.
Varsinais-Suomessa noudatetaan rokotusten suhteen THL:n ohjeistusta, jonka mukaan nyt tehosterokotetta tarjotaan seuraaville ryhmille:
- 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
- 65 vuotta täyttäneille
- 18–64-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin
Katso THL:n sivuilta suositukset koronarokotusjärjestyksestä ja koronataudin riskiryhmistä.
Koronatestaus ym. lisätieto
Koronatestaus
Koronanäytteen tulos ilmoitetaan Tyksin laboratoriosta tavallisesti 1–2 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Näytteitä analysoidaan jokaisena viikonpäivänä. Turun ulkopuolella otettujen näytteiden valmistumiseen vaikuttavat myös kuljetusaikataulut.
Vastaus tulee pääsääntöisesti tekstiviestillä siltä taholta, josta lähete näytteenottoon on saatu. Testitulos näkyy myös Omakanta-palvelussa. Jos vastaus viipyy yli kaksi vuorokautta, kannattaa ottaa yhteys siihen tahoon, josta lähete näytteenottoon on tehty.
Lisätietoa
- Katso myös: Lapset ja koronavirus (THL)
- Lisätietoja koronaviruksesta löytyy Terveyskylän koosteesta.
- THL seuraa tilannetta ja päivittää tietoja mm. sivuille:
Varsinais-Suomen alueellinen koronapandemiaryhmä
Alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä lopetti toimintansa 24.1.2023.