Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.11.2023 14.00

Lapsen oikeuksien viikon teemana lasten oikeus hyvinvointiin

Avainsanat:

Tällä viikolla 20.–26.11.2023 vietetään lasten oikeuksien viikkoa. Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien viikon teema on oikeus hyvinvointiin.

Nuorten jalkoja. Kuvan keskellä keltaisessa pallossa teksti "Lasten oikeuksien viikko".

Fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi muodostavat jokaisen meidän terveyden perustan. Tuoreen Kouluterveyskyselyn mukaan yhä useamman lapsen ja nuoren hyvinvointia varjostavat kuitenkin esimerkiksi mielen hyvinvoinnin haasteet, turvattomuus ja kiusaamien.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on valmisteilla lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 20232025. Suunnitelma ohjaa, johtaa ja kehittää lasten ja nuorten hyvinvointityötä Varsinais-Suomessa. 

Varhan Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa on valmistelu yhteistyössä alueen kuntien, järjestöjen, Varhan nuorisovaltuuston ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Suunnitelma sisältää kuvauksen lasten ja nuorten hyvinvointia edistävistä ja vaarantavista tekijöistä sekä yhdessä laadituista tavoitteista ja toimenpiteistä, joilla hyvinvointia voidaan tukea. Varhan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on osa Varhan hyvinvointisuunnitelmaa. Hyvinvointisuunnitelmat ovat menossa Varhan aluehallitukseen marraskuussa ja aluevaltuustoon joulukuussa, jonka jälkeen toimeenpanoa tarkennetaan yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa.

Varhan hyvinvointiteot näkyväksi somessa

Varhan sosiaalisen median kanavissa käynnistyy lasten oikeuksien viikolla some-sarja, jossa nostetaan esiin tuoreimman Kouluterveyskyselyn havaintoja ja tuodaan esiin niitä toimenpiteitä, joilla lasten, nuorten ja perheiden tilanteeseen vastataan Varsinais-Suomessa. Some-sarjaa julkaistaan kerran viikossa Varhan Facebookissa ja Instagramissa joulukuun puoliväliin saakka.

Aiheen käsittely jatkuu Varhan, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n järjestämässä webinaarissa, jossa pureudutaan Kouluterveyskyselyn tarkempiin alueellisiin tuloksiin. Maksuton webinaari järjestetään tiistaina 12.12. klo 13–15. Se on suunnattu erityisesti lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille, mutta tilaisuus on avoin kaikille.

Lue lisää webinaarista

Tee sinäkin hyvinvointiteko Lapsen oikeuksien viikolla!

#SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin -kampanja haastaa jokaista pohtimaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja kaikkia niitä eri elementtejä, joista hyvä elämä koostuu. Kuinka voimme vaikuttaa positiivisesti omaan ja ympärillämme olevien ihmisten hyvinvointiin? Oikeus hyvinvointiin koskee meitä jokaista!

Lapsen oikeuksien viikolla kutsutaan kaikkia miettimään ja toteuttamaan konkreettisia hyvinvointitekoja.

Mitä sellaista voit tehdä jo tällä viikolla, joka vaikuttaa positiivisesti

  1. ympärilläsi olevien lasten, nuorten ja muiden ihmisten hyvinvointiin?
  2. sinun omaan hyvinvointiisi?

Jaa hyvinvointitekosi sosiaalisessa mediassa tunnuksilla #SaanVoidaHyvin #SaatVoidaHyvin ja merkitse julkaisuusi (at)lapsenoikeudet -tili. 

Lapsen oikeuksien teemaviikon järjestää lapsi- ja nuorisojärjestöjen, lapsiasiavaltuutetun toimiston, seurakuntien ja valtion toimijoiden yhteinen lapsen oikeuksien viestintäverkosto. Viikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018. 

Lisätietoja Lapsen oikeuksien viikosta: Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin  - Lapsenoikeudet.fi