Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 13.3.2024 13.34

Painonhallinnan digivalmennukseen etsitään varsinaissuomalaisia

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) etsii kahtasataa käyttäjää älypuhelimella toimivaan painonhallintaohjelmaan. Kokeilu on osallistujille maksuton. Onnikka-valmennuksen teho on osoitettu Oulun yliopiston tutkimuksissa.

Kuvassa käsi on kohottanut älypuhelimen kameratilassa kohti puiden latvoja ja taivasta.

– Varhan tavoite on tuoda hyvinvointialueen asukkaiden käyttöön luotettava ja vahvaan tutkimusnäyttöön perustuva painonhallintasovellus, jonka avulla on mahdollista saavuttaa pysyvä terveyshyöty, kertoo projektipäällikkö Linda Dalbom.  

Maaliskuussa käynnistyvään valmennukseen otetaan mukaan kaksisataa osallistujaa, joilla on edellytykset sitoutua vuoden mittaiseen, itsenäisesti toteutettavaan ohjelmaan. Osallistujien tulee olla merkittävästi tai vaikeasti ylipainoisia, jolloin painoindeksi on 30–40. Valmennus on suomenkielinen.

Sovellus ladataan omaan älypuhelimeen ja se tarjoaa käyttäjälleen säännöllistä tukea pysyvään terveyskäyttäytymisen muutokseen sekä painonpudotukseen. 

Tavoitteena terveysongelmien ehkäisy

Ylipainoisuus on yleistynyt työikäisillä viime vuosina. Se aiheuttaa terveysongelmia, työ- ja toimintakyvyn rajoitteita sekä kustannuksia yhteiskunnalle. Terveyspalvelut ovat keskeisessä roolissa riskiryhmien tukemisessa.

Digivalmennus on osa toimenpidekokonaisuutta, jonka Varha toteuttaa elintapoihin liittyvien terveysongelmien ennaltaehkäisemiseksi. 

– Varhassa kehitetään elintapaohjausta monipuolisesti, koska kaikki keinot eivät sovellu kaikkien tarpeisiin, Dalbom summaa. 

Valmennuksen toteuttaa Varhan Yliopistollisen sote-keskuksen alla toimiva keskitetyn etäpalvelutuotannon yksikkö.  

– Henkilöstömme on koulutettu ohjaamaan Onnikka-sovelluksen käyttöä. Odotamme jo innokkaina, että pääsemme sovellusta jakamaan osallistujille, kertoo keskitetyn etäpalvelutuotannon päällikkö Mari-Anne Mahkonen

Kokeilu toteutetaan Euroopan unionin rahoituksella ja siitä vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Kestävän kasvun Varsinais-Suomi-hanke. 

Lisäys 14.3.2024:

Onnikka-painonhallintavalmennuksen suuri suosio yllätti, ja hakemuksia tuli muutamassa tunnissa sadoittain. Käymme hakemukset läpi ja ilmoitamme valmennukseen päässeille huhtikuun puoliväliin mennessä. Jonotuspaikkaa on mahdollista hakea maaliskuun ajan tämän sivun kautta, mutta valitettavasti emme voi taata paikkaa kaikille hakijoille. Hakemusten suuri määrä kertoo, että vastaavalle valmennukselle on olemassa suuri kysyntä.

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot