Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 6.10.2023 10.19

Vanhustenviikko lyö lisäkierroksia Sauvon aktiiviseen eläkeläistoimintaan

Avainsanat:

Sauvon Vanhustenviikon ohjelmaan kuuluu muun muassa luentoja, kuntoilua ja lauluesityksiä. Torstaina juotiin aamukahvit Sauvon palvelukeskuksen pihalla.

Vanhempi mies ja nainen seisovat vierekkäin aurinkoisessa syyssäässä. He nauravat.

Juha Ojala, 77, ja Marja-Leena Saari, 74, sanovat, että Sauvossa riittää tekemistä eläkeläisille. Vanhustenviikon aikana ohjelmaa on niin paljon, ettei aika riitä kaikkeen.

Sauvossa taitaakin olla Vanhustenviikko joka viikko. Siltä ainakin tuntuu, kun kuuntelee paikkakunnan eläkeläisten kertomuksia siitä, mitä kaikkea ohjelmaa Sauvosta löytyy ikääntyneille.

Tarjolla on ainakin kuntoilua, käsityökerhoa, kalastuskerhoa, petankkia, korttipelejä ja säännöllisiä yhteisiä matkoja. Hiljattain on vielä perustettu kamerakerhokin.

Parhaillaan Sauvossa, ja koko maassa, vietetään Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenviikkoa, jonka kunniaksi kunta järjestää monenmoista ohjelmaa esimerkiksi kirjastossa ja palvelukeskuksessa. Torstaina Sauvon palvelukeskuksen pihalla oli tarjolla aamukahvit ja ulkokuntosalin laitteisiin tutustumista.

Meillä on niin paljon tekemistä muutenkin, ettei tässä millään kerkeä osallistumaan kaikkeen, vaikka haluaisikin, sauvolainen Marja-Leena Saari toteaa.

Kuuden iäkkään ihmisen kävelyryhmä kävelee reippaasti kohti kameraa. Taka-alalla näkyy kivikirkko ja lisää ihmisiä. Aurinko paistaa.
Eläkeliiton Sauvo-Karunan Yhdistyksen kuntolenkkeilijät lähtivät viikoittaiselle kierrokselleen Sauvon palvelukeskuksen pihalta, kun aamukahvit oli juotu.

Saari asuu lähistöllä ja on tullut palvelukeskuksen pihalle kahvittelemaan ja nauttimaan auringonpaisteesta yhdessä puolisonsa Juha Ojalan kanssa. He saavat juttukaverikseen Pirjo Siivosen, joka on Sauvon vanhus- ja vammaisneuvoston jäsen. Siivonen toimii myös matkanjärjestäjänä erittäin aktiivisessa Eläkeliiton Sauvo-Karunan Yhdistyksessä.

Kolmikko äityy kehumaan Sauvoa Varhan ulkopaikkakuntalaiselle viestintäasiantuntijalle.

− Sauvo on pieni 3000 asukkaan kunta, mutta meillä on ollut oma kansanedustaja ja oma tangokuningas, Marja-Leena Saari sanoo viitaten Esko Kivirantaan ja Jouni Keroseen.

− Ja nyt meille tehdään oma liikenneympyräkin, Pirjo Siivonen täydentää.

Ilmassa on kuitenkin myös huolestuneisuutta. Saari, Ojala ja Siivonen pohtivat, miltä Sauvon palvelukeskuksen yhteydessä toimivan terveysaseman tulevaisuus näyttää ja korostavat lähipalveluiden merkitystä.

Vaaleahiuksinen nainen keltaisessa takissa katsoo kameran ohi ja nauraa. Hänen nimensä on Elli Sainio.
Sauvon kunnan sivistysjohtaja Elli Sainio tapasi Sauvon palvelukeskuksen asukkaita torstai-aamun kahvittelussa.

Vanhustenviikon järjestelyistä Sauvossa vastaa hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattori Riina Rautiainen. Torstain kahvitteluissa hän oli paikalla yhdessä kunnan sivistysjohtaja Elli Sainion kanssa.

− Järjestelyissä olemme yrittäneet miettiä, miten saisi mahdollisimman monta ihmistä osallistumaan. Olemme järjestäneet avointa, matalan kynnyksen ohjelmaa nimenomaan tähän palvelukeskuksen yhteyteen. Toiveena on ollut, että saisimme mukaan jonkun sellaisenkin asukkaan, joka ei muuten ole hirveän aktiivinen, Rautiainen kertoo.

Vanhempi nainen sinisessä tai turkoosissa takissa tiputtaa itselleen kahvia pöydällä seisovasta termoskannusta. Ollaan ulkoilmassa ja taustalla näkyy nurmikkoa ja puskia.
Pirjo Siivonen, 77, toimii matkanjärjestäjänä Eläkeliiton Sauvo-Karunan Yhdistyksessä. Aktiivisella yhdistyksellä reissuja riittää.

Vanhustenviikko jatkuu Sauvossa ja muualla Varsinais-Suomessa sunnuntaihin 8.10. asti. Tämän linkin kautta löydät Varhan koonnin alueen kuntien ohjelmistosta Vanhustenviikon aikana:

Nuorehko nainen sinisessä takissa ja harmaassa pipossa katsoo kamerasta vasemmalle ulkona. Hänen nimensä on Riina Rautiainen.
Sauvon kunnan hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattori Riina Rautiainen vastaa Vanhustenviikon ohjelmasta Sauvossa.

Teksti ja kuvat: Mikael Piippo