Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 6.10.2023 12.57

De gamlas vecka höjer det aktiva pensionärslivet i Sagu ytterligare

Nyckelord:

De gamlas vecka i Sagu innehåller bland annat föreläsningar, motion och sång. På torsdagen bjöds det på morgonkaffe på gården till Sagu servicecenter.

Vanhempi mies ja nainen seisovat vierekkäin aurinkoisessa syyssäässä. He nauravat.

Juha Ojala, 77, och Marja-Leena Saari, 74, säger att det finns mycket att göra som pensionär i Sagu. Under De gamlas vecka är programmet så digert att tiden inte räcker till för allt.

Det verkar som att varje vecka är De gamlas vecka i Sagu. Så känns det åtminstone när man lyssnar på de lokala pensionärernas redogörelse för allt program som ordnas för äldre i Sagu.

Det erbjuds bland annat klubbverksamhet med fokus på handarbete eller fiske, och därtill motionering, boule, kortspel och regelbundna gemensamma resor. Nyligen har man dessutom grundat en kameraklubb.

För närvarande pågår De gamlas vecka, som lanserats av Centralförbundet för de gamlas väl, i Sagu och resten av Finland. Under veckan ordnar kommunen mångsidigt program till exempel i biblioteket och det lokala servicecentret. På torsdagen serverades morgonkaffe på gården till Sagu servicecenter. Det fanns också möjlighet att bekanta sig med servicecentrets utomhusmotionssal.

− Vi har redan vanligtvis så mycket att göra att man inte riktigt hinner delta i allt program fastän man skulle vilja, konstaterar Sagubon Marja-Leena Saari.

Kuuden iäkkään ihmisen kävelyryhmä kävelee reippaasti kohti kameraa. Taka-alalla näkyy kivikirkko ja lisää ihmisiä. Aurinko paistaa.
Motionärer från pensionärsföreningen Eläkeliiton Sauvo-Karunan Yhdistys startade sin motionsrunda efter morgonkaffet. Gruppen går en runda varje torsdag.

Saari bor i närheten och har kommit till servicecentrets gård tillsammans med sin partner Juha Ojala. De får sällskap av Pirjo Siivonen som är medlem i Sagus råd för äldre och personer med funktionsnedsättning. Siivonen är också researrangör i den mycket aktiva pensionärsföreningen Eläkeliiton Sauvo-Karunan Yhdistys.

Saari, Ojala och Siivonen öser beröm över Sagu.

− Sagu är en liten kommun med 3000 invånare men vi har haft en egen riksdagsledamot och en egen tangokung, säger Saari med syftning på Esko Kiviranta och Jouni Keronen.

− Och nu får vi snart en egen rondell, tillägger Pirjo Siivonen.

Men det finns också oro i luften. Saari, Ojala och Siivonen undrar hur det ska gå för den lokala hälsostationen i framtiden och betonar vikten av närservice.

Vaaleahiuksinen nainen keltaisessa takissa katsoo kameran ohi ja nauraa. Hänen nimensä on Elli Sainio.
Sagu kommuns bildningsdirektör Elli Sainio träffade de boende i Sagu servicecenter i samband med kafferepet på torsdagsmorgonen.

Det är välfärds- och motionskoordinator Riina Rautiainen som ansvarar för programmet under De gamlas vecka i Sagu. På torsdagen var hon på plats på servicecentrets gård tillsammans med kommunens bildningsdirektör Elli Sainio.

− I arrangemangen har vi försökt fundera på hur vi ska få så många som möjligt att delta. Vi har arrangerat öppet program med låg tröskel uttryckligen här i anslutning till servicecentret. Vår förhoppning har varit att få med också sådana invånare som annars inte är så aktiva, berättar Rautiainen.

Vanhempi nainen sinisessä tai turkoosissa takissa tiputtaa itselleen kahvia pöydällä seisovasta termoskannusta. Ollaan ulkoilmassa ja taustalla näkyy nurmikkoa ja puskia.
Pirjo Siivonen, 77, är researrangör i pensionärsföreningen Elakeliiton Sauvo-Karunan Yhdistys. Den aktiva föreningen ordnar resor med jämna mellanrum.

De gamlas vecka fortsätter i Sagu och resten av Egentliga Finland till och med söndagen den 8 oktober. Via denna länk hittar du Varhas lista på kommunernas program under De gamlas vecka:

Nuorehko nainen sinisessä takissa ja harmaassa pipossa katsoo kamerasta vasemmalle ulkona. Hänen nimensä on Riina Rautiainen.
Sagu kommuns välfärds- och motionskoordinator Riina Rautiainen ansvarar för programmet under De gamlas vecka i Sagu.

Text och bilder: Mikael Piippo