Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 15.8.2023 17.03

Beslut av välfärdsområdesstyrelsen 15.8.2023

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde understöder byggande av Åbo spårväg och anser alla åtgärder viktiga som möjliggör pendeltrafik på hela välfärdsområdet utan användning av egen bli. Välfärdsområdesstyrelsen behandlade även ändringar i ordförandena för välfärdsområdesstyrelsen samt i sammansättningen av välfärdsområdesfullmäktige.

Varha välfärdsområdesstyrelsen

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige beviljar Jouni Mutanen avsked från uppdraget som vice ordförande. Mutanen har verkat som första vice ordförande sedan början av mars 2022. Mutanen begär avsked på grund av orsaker som hänför sig till tidsanvändning. Den nya vice ordföranden väljs i september. Mutanen fortsätter som medlem i välfärdsområdesstyrelsen. Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesstyrelsen att också Petteri Orpos begäran om avsked från uppdraget som välfärdsområdesfullmäktigeledamot godkänns. Orpo begärde avsked från uppdraget på grund av att han valdes till statsminister och att han är medlem i statsrådet. Laura Kontu efterträder Petteri Orpo i välfärdsområdesfullmäktige.

Varha understöder byggande av Åbo spårväg

Åbo stadsstyrelse begärde Egentliga Finlands välfärdsområde ett utlåtande om allmän plan för Åbo spårväg. Egentliga Finlands välfärdsområde uttalar att med tanke på tillgång till tjänsterna är goda kollektivtrafikförbindelser viktiga. Den planerade spårvägsförbindelsen kommer att förbättra kollektivtrafikförbindelserna till hela området för stamsjukhuset och i synnerhet till det nya psykiatriska sjukhuset, A-sjukhuset och Fyrsjukhuset. Med goda kollektivtrafikförbindelser kan man påverka behovet av kundparkering och personalparkering på stamsjukhusets område, när sjukhusverksamheten utvidgar sig i och med att nya sjukhuslokaler tas i användning. Varha önskar att kollektivtrafiklösningar främjas i hela välfärdsområdets utsträckning.

 Tjänster för barn, unga och familjer ventileras

Välfärdsområdesstyrelsen förde en remissdebatt om det eventuella behovet av omorganisering av tjänster för barn, unga och familjer. För välfärdområdesstyrelsen presenterades fem möjliga modeller. Välfärdsområdet beslöt att i första hand bereds alternativ tre, i vilket man inrättar en ny resultatgrupp. Alternativet baserar sig på välfärdsområdesstrategin som godkändes år 2022. Utgångpunkten för den fortsatta beredningen borde vara en helhet för tjänster för barn, unga och familjer, i vilken kundorientering, effektivitet av tjänster, förebyggande och tidigt stöd samt integration förverkligas. I lösningen ska även god informationsgång i vardagen säkerställas. Planen om tidtabell för ändringen presenteras för välfärdsområdesstyrelsen 29.8.

Förslagen om förmåner under social rehabilitering samt paragrafen om inrättande, indragning och ändring av tjänster sändes tillbaka för ny beredning. Det beslöts om övriga ärenden som inte nämns i detta meddelande i enlighet med förslagen.