Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 25.1.2023 11.23

Beslut i Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelses sammanträde 24.1.2023

Nyckelord:

Det fastställdes sättet för genomförandet gällande beredningen av servicestrategin och den preliminära färdplanen för ändringen av området Åbolands sjukhus godkändes så att det används som social- och hälsocentral.

Varha välfärdsområdesstyrelsen

Beredningen av servicestrategin för Egentliga Finlands välfärdsområde framskrider nu på bred front. Servicestrategin ger ramar för välfärdsområdets verksamhet långt in i framtiden. Det preliminära tidsschemat för beredningen har preciserats och i samband med det har det granskats gränsdragningar och målsättningar för beredningsarbetet. Insamling av information om det nuvarande tillståndet fortsätter som brett samarbete i välfärdsområdet och uppgifterna kompletteras med externa konsultationer och en jämförande utvärdering med andra välfärdsområden. Avsikten är att servicestrategin bereds så att speciellt uppmärksammas de 5-8 centralaste servicehelheterna, i vilka det finns det största antalet kunder eller vilkas kostnader är de mest betydande. Vid sidan om servicestrategin bereds även ett förslag till servicenät i Egentliga Finlands välfärdsområde. Analyser av det nuvarande tillståndet i och förslag till målsättningar på lång sikt för och medel för utveckling av dessa tjänster produceras under februari-mars. De förslag som har utarbetats på basis av beredningsarbetet förs till behandling och bedömning i de beslutsfattande organen, serviceproducenterna, organisationerna, personalen och andra intressentgrupper med början från april.

Det operativa ansvaret för beredningen ligger på resultatområdet för organiseringens tjänster. Strategidirektören för resultatgruppen strategisk planering och uppföljning i resultatområdet för organiseringens tjänster ansvarar för framskridandet av beredningen under handledning av direktören för organiseringens tjänster och välfärdsområdesdirektören. Den operativa beredningen genomförs i samarbete med andra resultatområden i Varha. I arbetet beaktas det Varhas externa partner och samarbetssektorer.Beredningen av servicestrategin styrs och följs i sektionen för organiseringens tjänster och det är sektionen för organiseringens tjänster som även föreslår välfärdsområdesstyrelsen servicestrategin. Välfärdsområdesstyrelsen följer beredningen av servicestrategin vid sina egna sammanträden och välfärdsområdesfullmäktige får månatligen ta del av framskridandet av beredningen. Även ordförandena för välfärdsområdesstyrelsen hör regelbundet om hur beredningen framskrider. De andra organen i Varha görs delaktiga i beredningen av servicestrategin vid tidpunkter om vilka det beslutas separat. Välfärdsområdesstyrelsen fastställde sättet för genomförande vid sitt sammanträde på tisdag.

Åbolands sjukhus kommer att bli en tvåspråkig social- och hälsocentral

Välfärdsområdesstyrelsen godkände den preliminära färdplanen att ändra området Åbolands sjukhus så att det används som social- och hälsocentral. I investeringsplanen för åren 2024-2027 i Egentliga Finlands välfärdsområde har man berett sig på inledandet av byggnadsprojektet i fråga om Åbolands sjukhus. Man har granskat ändringen av Åbolands sjukhus till en social- och hälsovårdscentral ur den synvinkel att det inte finns bland de lokaler för social- och hälsovården, vilka har överförts till Varha en sådan lokal som skulle kunna tas i användning som en social- och hälsocentral. Den preliminära operativa planen har skissats för tvåspråkiga social- och hälsocentralstjänster för en befolkning på cirka 30 000 invånare. Avsikten är att planeringslösningen och den operativa planen blir färdiga före sommaren 2023. Framskridandet av lokalplaneringen och de beslut som behövs för att projektet ska framskrida förs separat till beslutsfattande på det sätt som förvaltningsstadgan definierar. Det slutliga beslutet om både servicestrategin och servicenätet kommer att fattas av välfärdsområdesfullmäktige.

Välfärdsområdesfullmäktige får en ny fullmäktigeledamot

Medlemmen i välfärdsområdesfullmäktige Jaakko Lindfors begäran om avsked från uppdraget som ledamot i välfärdsområdesfullmäktige godkändes, eftersom hans hemkommun har bytts ut så att den är utanför området för Egentliga Finlands välfärdsområde. I stället för Lindfors kallade ordföranden den i ordningen första ersättaren i Vänsterförbundet Katri Kapanen till välfärdsområdesfullmäktigeledamot för den återstående mandatperioden. Även den politiska samarbetsgruppen kompletterades.

Alla kommuner har inte utnämnt sina ungdomsfullmäktigeledamöter

Välfärdsområdet tillsatte på tisdagen ungdomsfullmäktige för att inledningen av verksamheten för ungdomsfullmäktige inte ska fördröjas i onödan av tidtabellsskäl. Det regionala ungdomsfullmäktige tillsattes trots det att representanterna för några kommuner fattas fortfarande. Välfärdsområdesstyrelsen fattar inte beslut om de medlemmar som utnämns till ungdomsfullmäktige, utan medlemmarna är ett ärende som kommunerna beslutar om. Sammansättningen av ungdomsfullmäktige kompletteras efter hand då kommunerna får sina representanter utnämnda. Ungdomsfullmäktige utnämner bland sig en ordförande och en vice ordförande vid sitt första sammanträde.

Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes enligt förslaget.