Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 14.9.2022 13.26

Beslut i Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelses sammanträde på tisdag 13.9.2022

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelse sammanträdde 13.9.2022. I rapport över nuläget fortsattes diskussion om det att tyngdpunkten i beredningen nu ligger i det att övergången vid årsskiftet skulle lyckas utan problem.

Behov av kunnig personal inom olika branscher är stort under resten av året. Det inleds regelbundna möten med kommundirektörer, vid vilka diskuteras det bland annat ytterligare fördjupandet av samarbete och informationsutbytet utvecklas.

Egentliga Finlands välfärdsområdesstrategi håller på att bli färdig. Välfärdsområdesstyrelsen beslöt att remittera strategin för godkännande till välfärdsområdesfullmäktige, som sammanträder den 21 september. Syftet med välfärdsområdet har utkristalliserats i strategin till form Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag. Strategin har diskuterats med olika intressentgrupper och politiska beslutsfattare under här året, samarbetskommittén behandlade strategin i början av september och beredningsnämnderna har avgett utlåtanden om strategin efter sommaren.

Det preciseras hur företagshälsovården för välfärdsområdet ordnas

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt i juni att företagshälsovårdstjänster för välfärdsområdet produceras av Länsirannikon Työterveys Oy fr.o.m. 1.1.2023 och stakade ut linjen att servicenätet förblir som det är nuförtiden. Av denna anledning godkände välfärdsområdesstyrelsen nu en modell med många producenter, vilken tryggar jämlika företagshälsovårdstjänster för hela personalen i välfärdsområdet.

I beredningen har det tagits i beaktande den nivån i företagshälsovården som de överlåtande organisationerna har haft. I den lösning som välfärdsområdesstyrelsen beslöt om har det gjorts några förbättringar som riktar sig mot att förbättra helhetseffektiviteten. Enligt kalkylen för tillfället skulle helhetskostnaderna av företagshälsovården för egen personal vara cirka 500 000 euro högre nästa år jämfört med nuläget. Välfärdsområdesstyrelsen beslöt bl.a. inkludera ett effektivitetsförsök med korttidsterapi för cirka 40 personer.

Målsättningen med den lagstadgade företagshälsovården är att stöda arbetstagarens arbetsförmåga och förebygga sanitära olägenheter som arbetet orsakar.

Andra ärenden på föredragningslistan godkändes enligt förslaget. Föredragningslistan i sin helhet finns att läsa offentligt på adressen: Esityslistahaku (tweb.fi, på  finska).

Välfärdsområdesstyrelsens nästa sammanträde äger rum 27.9.2022, och föredragningslistan för sammanträdet publiceras i den ovannämnda webbtjänsten. Protokollen för sammanträdena publiceras på samma adress efter att de har undertecknats.