Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 15.2.2023 20.41

Aluevaltuusto

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 15.12.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesfullmäktige fick en ny vice ordförande och en utredning om inledning av beredning av servicestrategin.

Aluevaltuusto

Laura Kaarniharju bytte fullmäktigegrupp i början av månaden och bad avsked från uppgiften som första vice ordförande för välfärdsområdesfullmäktige. Jyrki Alastalo valdes till vice ordförande. Kaarniharju bad avsked också från uppgiften som ersättare i sektionen för organisering, där hon verkade som personlig ersättare för Heikki Tamminen.  Sanna Paasikivi valdes till ny personlig ersättare för Tamminen.

Välfärdsområdesfullmäktige konstaterade Jaakko Lindfors förtroendeuppdrag som fullmäktigeledamot avslutat eftersom hans hemkommun har bytts ut så att den är utanför området för Egentliga Finland. Som en följd av att Lindfors begärt avsked kallade ordföranden i hans ställe den i ordningen första ersättaren i Vänsterförbundet Katri Kapanen till välfärdsområdesfullmäktige för den återstående mandatperioden. 

Invånare i Egentliga Finland är friskare än i genomsnitt

Välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen gav välfärdsområdesfullmäktige en utredning om hur Varhas verksamhet har börjat.  

- Vi har övergått till ett skede där det kommer in även högljudda telefonsamtal om det, varför mina befogenheter för beslutsfattande har förändrats eller varför blanketten i pappersform har blivit elektronisk. Jag berättar för dem som ringer att ärendena går vidare och det kommer att ske även ändringar.  

Martikainen uppskattar att processerna i välfärdsområdet blir stabiliserade senast fram till midsommaren.  

Martikainen berättade för välfärdsområdesfullmäktige även om inledningen av beredning av servicestrategin. Utgångspunkten är att befolkningen i Egentliga Finland ökar och blir äldre, invånarnas socioekonomiska ställning är lite bättre än den genomsnittliga situationen i Finland och befolkningen är lite friskare.  

Att lösa servicekedjan för de äldre har en central ställning i strategin. 

- Vi ska skapa en effektiv verksamhetsmodell och förbättra funktionsförmågan hos de äldre. 

Martikainen påminde att Egentliga Finland hör till de välfärdsområden där invånarantalet ökar. Det enda området i landskapet, där invånarantalet ökar är Åbo med omnejd. Enligt uppskattningar minskar antalet invånare på andra håll i landskapet.  

Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes engligh förslaget.