Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 19.4.2023 19.31

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 19.4.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesfullmäktige godkände ändringarna i kundavgifter och grunderna för skötseln av tillgångar och för finansierings- och investeringsverksamhet. Ari Korhonen utnämndes i välfärdsområdesstyrelsen i stället för Saku Nikkanen.

Aluevaltuusto

Välfärdsområdesfullmäktige beslöt att godkänna ändringarna i kundavgifter som tillhör välfärdsområdets organiseringsansvar vid sitt sammanträde på onsdag.

Under början av året har det framkommit ett behov att justera vissa godkända kundavgifter samt att besluta om kundavgifter som fortfarande saknas. Det gjordes ändringar i serviceavgifter inom funktionshinderservice, hälsotjänster samt inom tjänster för äldre.

Gällande både tjänster för äldre och primärvården preciserades kundavgifter till exempel genom att avskaffa vissa kundavgifter som hänför sig till rehabilitering. Avgifterna inom funktionshinderservice preciserades genom att definiera storleken på avgiften för råvaror, om en kund som har fyllt 16 år deltar i matlagningen.

Grunder för finansieringsverksamhet bestämdes

Fullmäktige godkände grunderna för skötseln av tillgångar och för finansierings- och investeringsverksamhet. Uppgiften med investerings- och finansieringsverksamhet är att stöda uppnåendet av målen enligt strategin för Egentliga Finlands välfärdsområde samt de målsättningar som välfärdsområdesfullmäktige har ställt upp ekonomiskt och effektivt så att man tar hand om värdet på egendomen och så att riskerna hanteras.

I riskhanteringen strävar man efter att identifiera de centralaste riskfaktorerna med tanke på välfärdsområdets verksamhet och att bestämma en verksamhetsmodell som säkerställer den finansiella ställningen, likviditeten och kontinuiten i verksamheten.

Man försöker att skydda sig mot risker som hänför sig till finansieringsverksamhet genom att sprida finansieringen bl.a. enligt varaktighet för lånetid, amorteringsprogram, finansieringskälla och räntegrund.

Välfärdsområdesstyrelsen fick en ny medlem

Fullmäktige beviljade Saku Nikkanen avsked från uppgifterna som medlem i välfärdsområdesstyrelsen samt som medlem i sektionen för främjande av välfärd och hälsa samt som ersättare i sektionen för organisering.

Ari Korhonen valdes i stället för honom i välfärdsområdesstyrelsen. Marke Tissari valdes till en ny personlig ersättare för Niina Alho i välfärdsområdesstyrelsen. Till den nya vice ordföranden för sektionen för främjande av välfärd och hälsa förordnades Mika Maaskola, och Ari Korhonen valdes till personlig ersättare för Mika Maaskola i sektionen för organisering.

Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes enligt föredragningslistan.