Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 25.1.2023 19.59

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesfullmäktiges sammanträde 25.1.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen gav välfärdsområdesfullmäktigeledamöter en utredning om inledande skedet av verksamheten i Egentliga Finlands välfärdsområde, vilken inleds i början av året.

Aluevaltuuston kokouksen osallistujia

Verksamheten i den nya enorma organisationen byggdes i praktiken upp i tio månader, och utgångspunkten var 34 organisationer som hade 47 patient- och kunddatasystem. Nu har man sammanfogat organisationerna, och det finns 15 patient- och kunddatasystem.

Den nya organisationen har till exempel över 23000 arbetstagare och över 1000 fastigheter, vilkas underhåll, bevakning och passertillstånd har tagits hand om. Man har fått de nya datatekniska systemen att fungera tekniskt trots den strama tidtabellen. Servicekanalerna och telefonnumren har mestadels fungerat bra och det har funnits inga avbrott i stödtjänsterna.

Man har redan fått nytta av reformen. Man kunde hålla bäddavdelningen på Reso sjukhus öppen, då läkarna på ÅUCS hjälpte till. Kundhandledningen i tjänster för äldre har centraliserats och det har kommit redan över tusen kontaktbegäranden till kanalen. Välfärdsområdesfullmäktige tackade för den omfattande utredningen och antecknade den utredning som välfärdsområdesdirektören gav för kännedom. 

Principer för ägarstyrning i och koncerndirektiv för välfärdsområdet godkändes

Principerna för ägarstyrningen styr det praktiska genomförandet av ägarstyrningen och beslutsfattandet som hänför sig till det, vilka hör till välfärdsområdesstyrelsen och koncernledningen. Principerna är i kraft i hela välfärdsområdets verksamhet såväl i de sammanslutningar som hör till välfärdsområdeskoncernen som i delägarsammanslutningarna, samarbetet mellan välfärdsområden och välfärdsområdets avtalsförhållanden. Med koncerndirektivet förenhetligas förfaringssätt samt effektiveras förutsättningar för ledning av välfärdsområdeskoncernen.

Välfärdsområdeskoncernen och välfärdsområdets annan verksamhet ska ledas med enhetliga principer och så att välfärdsområdets helhetsintresse beaktas. Egentliga Finlands välfärdsområdeskoncern bildas av välfärdsområdet och dess dottersammanslutningar. Välfärdsområdets dottersammanslutningar är Länsirannikon Työterveys Oy, Myllykoti Oy och Oy Vasso Ab samt Lamminniemen Hyvinvointikeskus Oy. Därtill hör ÅUCS stiftelsen för utbildnings- och fritidscentrum till koncernen.

Egentliga Finlands välfärdsområde har sju intressesammanslutningar, i vilka ägarandelar varierar mellan 20 och 50 procent. Intressesammanslutningarna är: Laitilan Terveyskoti Oy, 2M-IT Oy, Kaarea Oy, Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy, Finlands Ömsesidiga Patientförsäkringsbolag Ab, Kiinteistö Oy Kuskinkuja och Kiinteistö Oy Malminselkä. Därtill kommer Egentliga Finlands välfärdsområde att ha mindre ägarandelar i flera sammanslutningar.