Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 4.4.2023 17.35

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelses sammanträde 4.4.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesstyrelsen hörde en översikt om aktuella ärenden, valde tyngdpunkterna för arbetet med servicestrategin och centraliserade centrala datasystem som har överförts från kommunerna till 2M-IT Oy att administrera.

Aluehallituksen tunnus

Beredningen av servicestrategin har fortsatts på resultatområdet för organiseringens tjänster. Under beredningen har man hört över 200 experter inom resultatområden i Varha och i intressentgrupper samt man har analyserat servicebehov hos befolkningen i Egentliga Finland och nuläget i social- och hälsotjänster utgående från olika källor. De servicehelheter som granskas i servicestrategin har preciserats för att möjliggöra en konkret fortsatt beredning. 

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt att välja barn, unga och familjer, tjänster som ges hem till de äldre samt serviceboende med heldygnsomsorg och gemenskapsboende och institutionsvård till tyngdpunkter i servicestrategin. Till tyngdpunkter valdes även mentalvårdsarbete och alkohol- och drogarbete, social- och hälsocentraltjänster samt bäddavdelningstjänster på basnivå.  

Avtal om datasystem som centraliseras

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt att centralisera avtal som har överförts från kommunerna och som berör kritiska och centrala datasystem samt informationstekniktjänster till 2M-IT Oy. Den anknutna enheten har de bästa förutsättningarna att administrera den helhet som bildas av avtalen så att behoven i Varhas serviceproduktion och smidigheten i verksamheten, administrationen av systemintegrationerna samt kostnadsnyttoeffektiviteten blir beaktade. Avtalsgruppen består i regel av kund- och patientdatasystem, informationstekniktjänster som stöder produktionen i social- och hälsovården och avtal som berör ICT-infrastruktur.  

Hyresavtal om Tervaskanto ingicks

Välfärdsområdesstyrelsen godkände hyresavtalet om serviceboendet Tervaskanto, vilket ingås med Somero stad och befullmäktigade fastighetsdirektören att vid behov göra ringa tekniska ändringar i hyresavtalet. Somero stad inledde planeringen av ett nytt effektiverat serviceboende för äldre innan välfärdsområdet inledde sin verksamhet och staden fick ett prelimärt förbehållsbeslut om objektet. Nybyggnaden omfattar 62 platser så att den inkluderar 58 ettor och 2 tvåor. Serviceboendet med fyra avdelningar för effektiverat serviceboende byggs på adressen Turuntie i Somero.

Projektet omfattar en bruttoyta på ca 3700 kvadratmeter och projektområdets yta är ca 5000 kvadratmeter. Tekniska nämnden i Somero har valt entreprenörerna i september 2022. Inledandet av projektet förutsätter att Somero stad och Varha ingår ett hyresavtal, och byggnadstiden är cirka 1,5 år. Man beslutar separat om helhetsbehovet av lokaler inom tjänster för äldre i Somero och om behovet att minska det som en del av verkställandet av och målsättningarna i servicestrategin. 

Välfärdsområdesstyrelsen får ny medlem

Medlemmen i välfärdsområdesstyrelsen Saku Nikkanen begärde avsked från uppgiften som medlem i välfärdsområdesstyrelsen och avskedet beviljades. Ändringarna i kundavgifter för tjänster som tillhör välfärdsområdets organiseringsansvar sändes tillbaka för ny beredning. Välfärdsområdesstyrelsen har ett extra sammanträde 12.4. Det behandlas kundavgifter vid sammanträdet.

Övriga ärenden som inte nämns i detta meddelande godkändes enligt förslagen.