Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 6.6.2023 17.20

Beslut vid Egentliga Finlands välfärdsområdesstyrelses sammanträde 6.6.2023

Varha välfärdsområdesstyrelsen

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt tisdagen att budgeten för nästa år ska beredas så att det inte ackumuleras mera underskott som ska täckas.

Välfärdsområdesstyrelsen stakade ut riktlinjer för tjänsteinnehavare för beredningen av budgeten för år 2024. Det underskott som täckas ska inte växa, och det sänds planeringsramar och anvisningar om beredningen av budgeten till nämnderna och resultatområdena. Det underskott som ackumuleras år 2023 täcks under åren 2025 och 2026.

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt även att precisera de planeringsanvisningar som den gett om lägesbilden för ekonomin ändras väsentligt. Ekonomiplanen ska upprättas så att den är i balans eller att den uppvisar ett överskott senast vid utgången av det andra året efter budgetåret. Således ska ekonomiplanen 2024-2026 vara i balans före utgången av år 2026.Välfärdsområdesdirektören ger välfärdsområdesstyrelsen sitt egentliga förslag till budget före mitten av oktober. Välfärdsområdesstyrelsen bereder förslaget till välfärdsområdets budget och ekonomiplan för välfärdsområdesfullmäktige före utgången av november månad. Tidsschemat preciseras på hösten.

Ändringar i budgeten för år 2023 till välfärdsområdesfullmäktige för godkännande

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige ändringar i budgeten för det innevarande året för godkännande. Efter att budgeten hade fastställts i december ifjol fattade finansministeriet ett finansieringsbeslut om finansieringen för välfärdsområdet år 2023. Enligt beslutet är statsfinansieringen till Egentliga Finlands välfärdsområde 5,99 miljoner euro mindre än i budgeten. Det har senare godkänts en ändring i lagen om välfärdsområdenas finansiering, enligt vilken det betalas en engångsersättning till välfärdsområdena utgående från bokslutsuppgifterna av kommunerna år 2022, om kommunens bokslutsuppgifter avviker från uppgifterna i budgeten.

Utgående från de förhandsuppgifter som finansministeriet publicerade i mars skulle den engångsersättning som utbetalas till Egentliga Finlands välfärdsområde uppgå till 48,34 miljoner euro utgående från bokslutsuppgifterna av kommunerna. Som en helhet uppskattas finansieringen av staten vara 42,35 miljoner euro större på välfärdsområdesnivå än i budgeten för år 2023 och budgetunderskottet för välfärdsområdet på motsvarande sätt lika mycket mindre. Den slutliga statsfinansieringen för år 2023 klarnar först i slutet av år 2023.

Villkorlig projektplan för tilläggsdelen vid T-sjukhuset till behandling vid fullmäktige

Välfärdsområdesstyrelsen föreslår välfärdsområdesfullmäktige att välfärdsområdesfullmäktige godkänner projektplanen för tilläggsdelen vid T-sjukhuset villkorligt. Förutsättningen för inledning av projektet är ett godkännande av social- och hälsoministeriet gällande välfärdsområdets ändrade delplan för investeringar i social- och hälsovården. Byggandet av tilläggsdelen vid T-sjukhuset kommer att möjliggöra att U-sjukhuset, vilket har överskridit sin tekniska användningstid, töms. 

Under de senaste femton åren har det funnits rikligt med inneluftsproblem och andra tekniska problem på U-sjukhuset. Efter införandet av Fyrsjukhuset centraliserades den verksamhet som stannade kvar i byggnaden till de nedre våningarna och de övre våningarna avställdes slutgiltigt och de tekniska systemen i dem har mestadels stängts. På de nedre fem våningarna finns isotopenheten, psykiatriska neuromodulationsenheten, lokaler för öppenvård samt enstaka arbetslokaler. Lokalerna för isotopenheten är de mesta kritiska eftersom det inte är möjligt att ordna speciallokaler som skulle ersätta lokalerna på U-sjukhuset utan att bygga.

Anvisning om stöd för närståendevård uppdaterades

Anvisningen om stöd för närståendevård uppdaterades så att praxis fås enhetlig i hela Egentliga Finland. Verksamhetsanvisningen preciserades när det gäller bland annat ett avbrott som beror på närståendevårdaren, med ett kalkylschema för vårdarvodet under en vårdperiod i en situation då det ingår dagar av avbrott i en vårdperiod för en närståendevårdare med månadsarvode, utbetalningsprinciper för arvoden till avlösaren i en situation då de utbetalas för en del av dagen samt det inkluderades en anvisning av skatteförvaltningen om att rese- och kostnadsersättningar som utbetalas till en vårdare i uppdragsförhållande är skattepliktiga i verksamhetsanvisningen.

Ändring av Åbolands sjukhus till social- och hälsocentral framskred

Välfärdsområdesstyrelsen godkände föravtalet om fasen för projektplanering för Åbolands sjukhus och befullmäktigade fastighetsdirektören att underteckna föravtalet. Varha håller på att placera en tvåspråkig social- och hälsocentral på Åbolands sjukhus efter den totalrenovering och utvidgning som utförs i lokalerna. De nuvarande lokalerna för Åbolands sjukhus har konstaterats vara i dåligt skick och den konditionsbesiktning som uppdaterades i början av år 2023 utvisar att det ska utföras en betydande totalrenovering i fastigheten.

Verksamhetsanvisningen om stöd för närståendevård avskrevs från föredragningslistan och inrättandet av behövliga tjänster sändes tillbaka för ny beredning. Det beslöts att det läggs en översikt över aktuella ärenden, vilken har ekonomi som tema, av välfärdsområdesdirektören till på föredragningslistan för välfärdsområdesfullmäktige. Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes enligt föredragningslistan.