Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 1.3.2024 10.19

Betydande finansiering för undersökning av följdtillstånd efter hjärnskador genom olycksfall

Nyckelord:

Docenten i neurokirurgi och neurotraumatologi vid Åbo universitetscentralsjukhus (ÅUCS), avdelningsöverläkaren Jussi Posti har beviljats finansiering på 595 000 euro från Sigrid Jusélius stiftelse och 164 000 euro från Finlands Akademi för ett forskningsprojekt för undersökning av följdtillstånd efter hjärnskador genom olycksfall under perioden från åren efter skadan till 15 år.

En aula i ÅUCS T-sjukhus.

Aktuella forskningsdata tyder på att åtminstone en del av patienterna med progressivt följdtillstånd efter hjärnskada har varierande grad av inflammation i hjärnan, vilket förekommer i hela kroppen. I denna onda cirkel upprätthåller inflammationstillståndet i hjärnan och funktionsstörningen i tarmen och dess bakterier varandra.

I ett nytt forskningsprojekt som genomförs av docent Jussi Postis och professor Olli Tenovuos forskningsgrupp utförs omfattande biokemiska, intestinala, mikrobiologiska och avbildningsundersökningar på patienter med hjärnskador. Resultaten förväntas ge nya metoder för diagnostisering av progressiva symtom efter hjärnskador och för identifiering av sådana funktionsstörningar i bakteriefloran–tarmkanalen–hjärnförbindelsen som kan ha samband med symtomprogressionen.

Det är ett internationellt forskningsprojekt som syftar till att öka förståelsen för följdverkningarna av hjärnskador efter olycksfall. Resultaten av undersökningen kan avslöja nya behandlingsobjekt som kan förbättra patienternas prognoser genom att påverka dem.

Berör 50 miljoner människor i världen varje år

Hjärnskada efter olycksfall är ett betydande folkhälsoproblem globalt: mer än 50 miljoner människor får en hjärnskada varje år, och till och med ungefär hälften av världens befolkning får en eller flera hjärnskador under sin livstid.

– Trots att de flesta patienter återgår till att vara arbetsföra och till sitt tidigare liv, utvecklas hos vissa patienter symtom efter en hjärnskada som för närvarande saknar diagnostiska eller terapeutiska metoder, säger Jussi Posti.

De nuvarande metoderna för att bestämma hur allvarlig en hjärnskada är baseras på initiala parametrar som inte gör det möjligt att bedöma sjukdomens utveckling på individnivå. Patienter med förlorad funktionsförmåga är oftast i arbetsför ålder och behandlingen baseras ofta enbart på lindring av symtom och stödjande av funktionsförmågan.