Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirusepidemin

Här hittar du aktuell information och annat material om coronaviruset som gäller Egentliga Finlands välfärdsområde.

Läget inom Egentliga Finland

Uppdaterad 24.1.2023

Koordinationsgruppen för coronasituationen inom Egentliga Finland avslutade sin verksamhet. Tre sjukdomsepidemier rör sig ännu, men deras förekomst har minskat.

Förekomsten av coronaviruset i Egentliga Finland har minskat märkbart. Förekomsten under de senaste 14 dagarna har varit 32 fall per 100 000 personer.

Även influensa och RS-virusepidemierna håller på att avta. Toppen på A-influensaepidemin passerades under årsskiftet och toppen på RS-virusepidemin passerades kring trettondagen. Förekomster av B-influensa har hittills varit sällsynta. 

Coronakoordinationsgruppen höll sitt sista möte den 24.1.2023.

Coronavacciner

Den största delen av de vaccinerna som levereras till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt levereras vidare till kommunerna i Egentliga Finland. Kommunerna för sin del ansvarar för vaccinationerna inom sina områden. I Egentliga Finland distribueras coronavaccinerna till kommunerna enligt nationella principer. Vaccinationerna sker och vacciner distribueras vidare i den takt vacciner blir tillgängliga.

Vaccinationerna mot corona ges i enlighet med statsrådets författning och THL:s utlåtande om vaccinationsordningen. Uppgifterna om de vaccinationer som ges rapporteras sammanställt till Institutet för hälsa och välfärds (THL) vaccinationsregister där man också presenterar Egentliga Finlands situation.

Se också

Rekommendationer för att förebygga spridning av coronaviruspandemin som gäller Egentliga Finland

I Egentliga Finland råder rekommendationerna som gäller under epidemins spridningsfas. Alla rekommendationer gäller i hela landskapet tills vidare, ifall inget annat nämns.

Coronavirustest med mera

Coronavirustest

Resultatet av koronavirustest rapporteras vanligtvis från ÅUCS laboratoriet en till två dagar efter provtagningen. Proven analyseras varje vardag. Slutförandet av prover som tagits utanför Åbo påverkas också av transportscheman.

Svaret kommer som regel med ett sms från den part som gjorde remiss för provtagning. Testresultatet rapporteras också i Mina Kanta-tjänsten. Om svaret fördröjs med mer än två dagar kan man ta kontakt med den part som gjorde remissen.

Mer information

Den regionala arbetsgruppen för förebyggandet av Coronapandemin i Egentliga Finland

Den regionala coronaförebyggande arbetsgruppen upphörde med verksamheten den 24.1.2023.