Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 24.8.2023 16.09

Delårsrapport 1–6/2023: Varha vidtar flera åtgärder för att dämpa budgetunderskottet

Nyckelord:

Det prognostiserade underskottet för Egentliga Finlands välfärdsområde år 2023 stiger till cirka 123 miljoner euro. Prognosen grundar sig på utfallet för det första halvåret. Utsikterna börjar klarna för den verksamhet och ekonomi som överfördes från kommunerna och samkommunerna till välfärdsområdet.

Vit flagga på flaggstången. Biljetten har en logotyp som lyder "Varha. Välbefinnandeområdet i det faktiska Finland. Propertika-Finlands välfärdsområde'. Himlen i bakgrunden är klarblå.

Välfärdsområdesstyrelsen kommer att behandla delårsrapporten för januari–juni tisdagen den 29 augusti.

– Budgeten för 2023 var vår första budget. Vi upprättade den under exceptionella omständigheter: den ekonomiska förutsägbarheten för välfärdsområdena var svag i många avseenden. Nu börjar sikten klarna och vi har en tydligare bild av situationen, säger välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.

Verksamhetskostnaderna för Egentliga Finlands välfärdsområde 2023 beräknas överstiga budgeten med cirka 66 miljoner euro. Avvikelserna beror till stor del på personalkostnader och köpta tjänster. Överskridningen av personalkostnaderna kommer att analyseras mer i detalj, men kostnaderna har stigit på grund av övertid och utryckningsersättningar för att kompensera personalbristen. Inhyrd personal utgör en stor del av kostnaderna för köpta tjänster, utöver IKT-kostnaderna.

– Vi arbetar fortlöpande inom hela Varha på att hitta metoder för att hindra underskottet från att växa. Den allvarliga personalbristen återspeglas i vår kostnadsutveckling. Personalens välbefinnande är särskilt viktigt just nu, och vi kommer att satsa allt mer på det, säger Martikainen.   

Flera åtgärder för att dämpa underskottet

Välfärdsområdet har vidtagit olika åtgärder för att förhindra att underskottet växer.

  • Vi kommer att stärka Varha som arbetsplats för att kunna minska andelen inhyrd personal. Andelen egen personal inom patient- och klientarbetet ska utökas. Vårt mål är också att eventuella nya administrativa uppgifter ska kunna skötas av Varhas befintliga administrativa personal.

  • Vi utreder olika möjligheter att koncentrera vår verksamhet till fastigheter som ägs av Varha. Jämfört med andra välfärdsområden har Varha gott om lokaler. På kort sikt fäster vi uppmärksamhet vid effektiv lokalanvändning inom förvaltningen.

  • Vi kommer att gå igenom våra avtal om köpta tjänster och konkurrensutsätta partnerskap på nytt. En harmonisering av avtalsbeståndet har inletts, men dessa åtgärder har tyvärr ingen snabb inverkan på den ekonomiska utvecklingen.

  • När riktlinjerna för servicestrategin fastställs i slutet av året kommer vi omgående att skynda på förnyandet av servicestrukturen.

– Välfärdsområdena måste kunna täcka underskottet senast i slutet av 2026. Det här beror på välfärdsområdenas finansieringsmodell, så det finns inga andra alternativ, påminner Tarmo Martikainen.

Utöver den ekonomiska balansen bör Varhas investeringsförmåga säkerställas och investeringarna planeras noggrant.

Januari–juni 2023 präglades av att verksamheten startades upp

Överföringen av uppgifter till välfärdsområdet lyckades relativt bra under Varhas första halvår och serviceproduktionen kunde fortsätta utan avbrott. Personalbrist och rekryteringssvårigheter har emellertid försvårat tillgången till tjänster och belastat personalen. Verksamheten skars ner under sommarmånaderna inom alla resultatområden.

Prognosen som utarbetades i samband med delårsrapporten innehåller en felmarginal, eftersom det inte funnits ekonomiska historiska data att tillgå och för att den grundar sig på utfallet för det första halvåret. Den statliga finansieringens slutliga belopp för innevarande år är ännu inte fastställt och inflationsutvecklingen kommer att höja den totala kostnadsnivån. Inflationsnivån var lägre än idag när finansieringsbesluten fattades.