Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 14.5.2023 06.00

Drömmen om ett barn blev verklighet

Nyckelord:

Tilda, 38 år, från Åbo firar sin andra morsdag som mamma. Hennes berättelse förenar många ensamstående mammor: hon hade inte hittat någon lämplig partner men hennes önskan att få barn var stark och hon var redan en god bit över trettio.

Tilda vid sandlådan med sin son. Hon har en gul jacka. Pojken leker i sanden och han har en mössa på sig och en mörkblå overall.

Tilda leker i sandlådan med sin son.

Tilda hade länge övervägt möjligheten att få ett barn på egen hand om hon inte hittade en partner och åldern började komma emot. Ändå övervägde hon noggrant beslutet om att inleda behandlingar för att bli mamma. I slutändan var beslutet ändå solklart. Idén om moderskap hade alltid varit en slags inbyggd självklarhet för Tilda, och att ge upp denna tanke skulle ha varit en mycket större inre kamp än att inleda behandlingarna utan partner. 

När fertilitetsbehandlingar för kvinnor på egen hand inleddes inom den offentliga hälso- och sjukvården ansökte Tilda om en remiss vid årsskiftet 2019-2020. Behandlingarna inleddes i början av 2020, och även om coronan skapade en del stress i behandlingarnas framskridande gick allting smidigt. Vissa biologiska faktorer, såsom tidpunkten för ägglossningen, satte vissa villkor för behandlingarna, och Tilda hade inte alltid tur med dessa, vilket försenade själva behandlingarna.

Sonen föddes på hösten 2021

I efterhand anser hon ändå att allting gick snabbt framåt. Redan den andra behandlingen resulterade i ett positivt graviditetstest och en liten pojke föddes på ÅUCS i september 2021.

- Personalen på barnlöshetskliniken var alltid vänlig och kunnig och jag, som ensamstående kund, behandlades utan fördomar, säger Tilda.

Tilda vill också tacka personalen på förlossnings- och neonatalavdelningarna. Hon ser med värme tillbaka på dagarna på avdelningen då hon hade ett nytt liv i famnen.

- Moderskapet har varit ännu mer underbart än vad jag hade förväntat mig. Att se en liten människa växa och ett nytt liv ta form ger djup åt livet och ringar in vardagen i en guldram, säger Tilda.