Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 2.2.2024 15.18

Pöytis, Aura

En mottagning för öroninflammationer öppnas vid Riihikoski hälsostation i februari

Nyckelord:

Riihikoski hälsostation vid Pöytis hälsocentral, öppnar måndagen 12.2.2024 en mottagning utan tidsbokning för behandling av öroninflammationer hos barn Öronmottagningen för barn fungerar så att familjer i Aura och Pöytis kan komma till Riihikoski hälsostation kl. 8–8.30 vardagar (mån–fre) utan tidsbokning, om de misstänker att ett barn under 12 år har öroninflammation.

Naislääkäri tutkii lasta korvien tähystämiseen tarkoitetulla laitteella eli otoskoopilla.

Vid akuta fall anmäler man sig till avdelningssekreteraren på mottagningen. Alla som är på plats senast kl. 8.30 behandlas i den ordning de kommit.

Med mottagningen för öroninflammationer vill man förbättra barnpatienternas tillgång till mottagning under infektionstiden. Öronsmärta hos barn i samband med övre luftvägsinfektion är ett vanligt symtom, och i de flesta fall kan man inte konstatera någon varig inflammation i mellanörat. För att behandla öronsmärta är det i första hand viktigast att ge tillräcklig regelbunden smärtlindring med egenvårdspreparat som kan köpas på apoteket. Om öronsmärtan inte lättat med smärtstillande medel inom några dygn eller om det kommer var från örat, är det i allmänhet befogat att vårdpersonalen gör en bedömning av situationen.

Vid mottagningen bedöms och behandlas öronsmärta hos barn genom att sjukskötaren först gör en bedömning av vårdbehovet och sedan konsulterar läkaren vid behov.

Vårdlinjer för öroninflammation hos barn utan tidsbokning används för närvarande i Åbo, S:t Karins, Reso, Nystad och Nådendal.

Liksom tidigare kan man kontakta hälsovårdscentralerna per telefon för bedömning av vårdbehovet och en eventuell mottagningstid.