Kundråd främjar delaktigheten vid regionala hjälpmedelscentralen – hjälper till att utveckla tjänsterna
Nyckelord:Vid ÅUCS regionala hjälpmedelscentralen används ett kundråd för att utveckla tjänsterna. Rådet består av personer med olika funktionsnedsättningar och olika behov av hjälpmedel på grund av sjukdom eller skada. Kundrådsverksamheten stärker delaktigheten bland Varhas kunder och målgrupper.

Det första mötet för hjälpmedelscentralens kundråd hölls 11.6.
– Det här var mer än jag hade kunnat hoppas på. Vi lyckades samla en mycket mångsidig grupp med olika funktionsnedsättningar, säger Mariann Kylmäniemi, chef för hjälpmedelscentralen.
Medlemmarna till kundrådet hittades via Varhas handikappråd. I kundrådet finns personer med begränsad fysisk funktionsförmåga, men också personer med syn- eller hörselnedsättning. De har lång erfarenhet av hjälpmedel för medicinsk rehabilitering. Dessutom har de både goda och dåliga upplevelser av hjälpmedlens tillgänglighet och lämplighet.
Målet är att utnyttja kundernas personliga expertis i utvecklingen av hjälpmedelscentralens tjänster.
– Vi driver just nu ett utvecklingsprojekt för hjälpmedelstjänster med målet att samordna och harmonisera verksamhetsmodellerna i hela Varha-området, säger Kylmäniemi.
Kundrådet lyfter upp kundens perspektiv i verksamhetsutvecklingen
Till skillnad från system där man lämnar in respons möjliggör kundrådet dialog med kunderna. Samtidigt ökar det delaktigheten hos målgrupperna. För Nina Merikanto från Lundo är detta en viktig värdegrund.
– Det är fint att vi kunder får vara med och utveckla verksamheten och att ett sådant här kundråd grundades.
Merikanto har haft MS i snart 30 år, vilket har lett till att hon har tappat gångförmågan. Utan hjälpmedel för rörelse och bilkörning skulle hon vara fånge i sitt eget hem. Tillgänglighet ligger henne varmt om hjärtat.
– Överallt ser jag först hur tillgängligheten har beaktats, berättar hon.
Merikanto har använt rullstol i nästan 20 år, men innan dess använde hon först knästöd, sedan käpp och kryckor. I hemmet har hon olika hjälpmedel från griptänger till duschrullstol.
I kundrådet hoppas Merikanto kunna öka medvetenheten särskilt om hjälpmedel för bilkörning, som hon anser att det talas för lite om. Merikanto är pensionerad men arbetar fortfarande lite, vilket inte skulle vara möjligt utan en bil anpassad för rullstol och tillhörande hjälpmedel.
Rätt valda hjälpmedel kan upprätthålla och främja funktionsförmågan, självständigheten och rehabiliteringen.
Merikanto är mycket aktiv i påverkansarbete. Under den gångna perioden satte hon i Varhas handikappråd och är även Varhas erfarenhetsexpert. Dessutom har hon deltagit i tillgänglighetsarbetsgruppen och äldre- och handikapprådet i sin hemkommun Lundo och hon är också erfarenhetsexpert inom Neuroföreningen i Sydvästra Finland. Merikanto har samlat på sig mycket kunskap som hon nu använder till hjälp för Varhas hjälpmedelskunder.
– Det är fint att kundrådet beaktar mångfalden bland hjälpmedelsanvändare, säger hon uppskattande.