Varha testar artificiell intelligens som stöd för dokumentation inom socialservicen
Nyckelord:Varha utvecklar en lösning med artificiell intelligens (AI) som ska underlätta dokumenteringen av klientuppgifter för personalen inom socialservicen. Varha är en av de första i Finland med att testa tjänsten, som utvecklas i samarbete med Gosta Labs Oy. Syftet är att minska den tid som går åt till rutinmässig dokumentation, så att personalen kan ägna mer tid åt klienterna.

Gosta Labs har utvecklat ett AI-baserat dikteringsverktyg som använder taligenkänning vid dokumentering av klientmöten. Verktyget omvandlar samtalet under mötet till text och skapar därefter ett dokumentationsutkast som bland annat beaktar nödvändiga och gemensamt överenskomna nationella strukturer.
AI-verktyget Gosta Aide skapar nya möjligheter att frigöra personalens tid från datorarbete till kundarbete – samtidigt som social- och hälsovårdstjänsterna kan utvecklas för att betjäna kunderna ännu bättre.
– Inom socialservicen går det åt mycket tid till att dokumentera klientmöten i klientdatasystemet. Med hjälp av AI kan vår personal frigöra tid från rutinmässig dokumentation och skrivarbete, och i stället ägna mer tid åt klienterna, säger Jenni Kiviluoto, kundhandledningsdirektör.
Pilotprojektet ska pågå i ett år och det har nyligen inletts i Varha med en utbildning för personalen vid de verksamheter som deltar.
Dokumentationsutkastet granskas av yrkespersoner
Vid ett klientmöte där AI används informerar yrkespersonen genast i början om att AI kommer att användas för att dokumentera uppgifterna. Klienten har alltid rätt att neka till att mötet spelas in. Då dokumenteras mötet på traditionellt sätt.
– Verktyget är datasäkert. Det sparar till exempel inte samtalet som sådant som en ljud- eller textfil som bakgrundsmaterial. Verktyget skapar ett dokumentationsutkast, som en yrkesperson granskar och korrigerar. Den slutliga dokumentationen görs i klientens uppgifter i klientdatasystemet som vanligt, säger Kalle Hjerppe, utvecklingschef.
I pilotprojektet deltar följande verksamheter inom socialservicen i Varha: Kundhandledningen Fackla, tjänster för personer i arbetsför ålder, eftervård inom barnskyddet samt gerontologiskt socialarbete vid tjänster för äldre.
Dessa tjänster valdes ut till pilotprojektet av praktiska skäl – klienterna är myndiga och förstår sin situation på ett annat sätt än till exempel klienter hos barnskyddet.
Verktyget ska underlätta dokumenteringen och därför har personalen varit entusiastisk och förväntansfull redan innan pilotprojektet startade.
Verktyget Gosta Aide pilottestas och utvecklas i Varha under 2025. I början deltar endast några arbetstagare från varje deltagande verksamhet och i ett senare skede, när verktyget har utvecklats i samarbete, införs det inom hela servicen.
– Med stöd av pilotprojektets resultat utvärderar vi möjligheten att införa motsvarande verksamhetsmodell inom andra lämpliga tjänster, säger Soile Merilä, chef för socialt arbete.
AI-verktyget kan tills vidare användas för dokumentering på finska. I ett senare skede kommer det att bli möjligt att dokumentera klientmöten också på svenska. Gosta Aide taligenkänning har tidigare pilottestats vid läkarmottagningar på hälsocentraler i Västra Nylands välfärdsområde.