Hoppa till huvudinnehåll

Vaccination av resenärer

Nyckelord:

Kontrollera dina vaccinationer i god tid, gärna sex månader, före din planerade utlandsresa. Alla rekommenderas att ta vaccin mot stelkramp och difteri (dT), som behöver en boosterdoos med 10–20 års mellanrum beroende på din ålder. Vaccin mot hepatit A rekommenderas vid resor till de flesta länder.

Se länkarna under Mer information nedan för mer information om vaccinationer samt andra hälsoråd.

De vaccinationer som getts vid hälsostationer och rådgivningar samt skolhälsovården i Åbo finns registrerade i vårt patientdatasystem. Om du har vaccinerats någon annanstans (t.ex. vid privat hälso- och sjukvård, på en annan ort eller via företagshälsovården) är det bra om du kan ge dessa uppgifter när du kontaktar oss. Vaccinationsrådgivningen för resenärer är avsedd för dig som bor stadigvarande i Åbo eller som har valt Åbo hälsocentral som egen hälsocentral, och för dig som bor i Åbo under en längre period, till exempel under studietiden.

För vem?

Tjänsten är avsedd för dig som bor stadigvarande i Åbo eller som har valt Åbo hälsocentral som egen hälsocentral, och för dig som bor i Åbo under en längre period, till exempel under studietiden.

Gör så här

Du kan kontakta vaccinationsrådgivningen för resenärer per telefon eller elektroniskt. En hälsovårdare och läkare bedömer vilka vaccinationer du behöver för din resa, samt eventuell medicinering för att förebygga malaria. Därefter skriver läkaren ut de recept du behöver.

Du får själv hämta ut medicinerna och vaccinet från apoteket. Boka tid för vaccination hos en sjukskötare på din hälsostation, vid företagshälsovården eller något annat verksamhetsställe inom hälso- och sjukvården och ta med dig de vacciner som du har köpt till mottagningen. Var uppmärksam på att förvara vaccinet hemma på rätt sätt, enligt apotekets anvisningar.

Vuxna ges basvacciner samt vacciner för resor (som du köpt själv med recept) på sin egen hälsostation av en sjukskötare. Boka tid till mottagningen. Barn och ungdomar vaccineras av en hälsovårdare på rådgivningen, i skolan och vid studerandehälsovården.

Servicekanaler

Alastaro hälsocentral, Alastaro

Auran hälsocenter, Aura

Kosken terveysasema, Koski tl

Kyrö häsocenter, Kyrö

Liedon pääterveysasema, Lieto

Loimaa huvudhälsostation

Marttilan terveysasema, Marttila

Oripään terveysasema, Oripää

Riihikosken hälsocenter, Pöytyä