Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.6.2024 09.36

Tyks Kompassisairaalaan Varhan ensimmäinen järjestöyhteistyönä toteutettu kahvio

Avainsanat:

Perhekuntoutuskeskus Lausteen nuoret tulevat pitämään kahviota Tyks Kompassisairaalassa sen avauduttua elokuun lopusta alkaen. Kahvio on väliaikainen ratkaisu, siihen asti, kun Tyks Kompassisairaalan toinen vaihe rakennetaan ja valmistuu. Kakkososaan tulisi pysyvä kahvila.

Kaksi henkilöä rakennussuojavaatteissa Kompassisairaalassa.

Alti Forth Perhekuntoutuskeskus Lausteelta ja Pekka Makkonen Tyks Psykiatrialta Kompassisairaaalan tulevan kahvion edessä.

– Toiminta tukee Kompassisairaalan visiota siitä, että tämä on potilaiden suunnittelema sairaala ja täällä on järjestötoimintaa tuottamassa palvelua, siinä missä meidän psykiatrian erikoissairaanhoitokin. Sen takia se osui hyvin hienosti tähän, että järjestö tulee pyörittämään myös kahviota, projektipäällikkö Pekka Makkonen Tyks Psykiatrialta sanoo.

Järjestöjen ylläpitämä kohtaamispaikka Laituri ja kahvio tulevat samaan yhteyteen Kompassisairaalan ensimmäiseen kerrokseen.

Perhekuntoutuskeskus Lauste valikoitui järjestöistä, muun muassa siksi, että heillä on aikaisemmasta samanlaista toimintaa Palvelukeskus Telakassa, jossa on nuorten aikuisten työpaja Cafe Pakka, joka on ihan oikea kahvila.

– Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus meille ja kahviotoiminta toimii hyvin kuntouttavana työtoimintana, tiimivastaava Alti Forth Perhekuntoutuskeskus Lausteelta sanoo.

Kahviotoiminta ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin muoto kuntouttavaa työtoimintaa.

– Joudut olemaan jaloillasi koko ajan ja kahviotoiminnassa on myös sosiaalista vuorovaikutusta koko ajan. Silti ajattelen, että se valmentaa ihan oikeaan työelämään äärimmäisen hyvin, koska siellä muodostuu ihan oikea työyhteisö ja me teemme siellä ihan oikeata työtä, Forth sanoo.

Mikä on kuntouttava työtoiminta?

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu työikäisille työttömille henkilöille, joiden työkyky on jostain syystä alentunut, eikä he sen vuoksi voi työllistyä niin sanotuille avoimmille työmarkkinoille. Kuntouttava työtoiminta on työpajoilla toteutettavaa työtoimintaa, joko jonkinlainen alakohtainen paja tai matalamman kynnyksen luova paja tai ”starttipaja”, joka valmentaa arjenhallinnan saloihin.

– Kuntoutujilla on aina pajan ohjaajan eli työvalmentajan ohjaus ja tuki rinnalla. Työvalmentajat ovat omien alojensa ammattilaisia, Alti Forth sanoo.

Tyks Kompassisairaalan kahvioon on suunniteltu kahta vuoroa, viisi henkilöä aamuvuoroon ja viisi henkilöä iltapäivävuoroon. Kahvio tulee olemaan auki arkisin päiväsaikaan.

Kahviossa tullaan myymään tuotteita, jotka ovat valmistettu toisessa paikassa ja tuodaan sairaalaan. Pienessä kahviossa ei ole mahdollista valmistaa ruokia tai leipoa.

– Kuntouttava työtoiminta toteutuu 1–4 päivänä viikossa ja työpäivä on neljän tunnin mittainen. Kuntouttavassa työtoiminnassa valmentautuja voi aloittaa käymällä työtoiminnassa yhtenä päivänä viikossa, mutta työkyvyn kohentuessa lisätä päiviä. Myös työtehtävien vaativuutta ja vastuuta voidaan pikkuhiljaa lisätä, Forth sanoo.

22-vuotias Sara on töissä Cafe Pakkassa kuntouttavassa työtoiminnassa. Hän on juuri aloittanut työt ja tekee tällä hetkellä kaksi päivää viikossa työtä.

– Voin pikkuhiljaa lisätä työmäärää, kun totun enemmän työhön ja tuntuu, että pystyn siihen. Olen toistaiseksi auttanut leipomisessa, opetellut kassankäyttöä ja auttanut siivoamisessa.

Sara suosittelee kahvilatyötä muillekin nuorille.

– Ehdottomasti suosittelen. Jos kahvilatyö kiinnostaa niin tämä on upea mahdollisuus tulla kuntouttavaan työtoimintaan mukaan.

Tyks Kompassisairaalan toisen vaiheen hankesuunnitteluvaihe on valmistunut

Kompassisairaalan toisen vaiheen hankesuunnitteluvaihe on valmistunut ja se on tarkoitus viedä Varhan päätöksentekoon kesän jälkeen. Toisen vaiheen käynnistäminen edellyttää myös kaavamuutosta, joka on käsittelyssä tämänhetkisen tiedon mukaan alkusyksystä Turun kaupungin päätöksenteossa.

Tyks Kompassisairaalan ensimmäinen osa valmistuu elokuun lopussa 2024 ja toiminta alkaa uudessa rakennuksessa marraskuussa 2024.

 

Tyks Kompassisairaalan I-vaihe

• Luovutus 26.8.2024

• 20 000 brm2, 76 M€

• 8 kpl osastoja, kaikki 14 sairaansijan standardeja osastoja, yhteensä 112 sairaansijaa

• Neuromodulaatioyksikkö

• Erilaisia avohoidon yksiköitä viisi kpl

• Hallinto, opetus ja tutkimus

• Yhteensä noin 450 työntekijää
 

Lue myös aikaisemmat uutiset aiheesta:

Tyks Psykiatrian uuden sairaalan nimi valittiin

Uudella tavalla suunniteltu sairaala muuttaa psykiatrian toimintaa Varsinais-Suomessa