Kompetens- och stödcenterpiloten förbättrade professionellas förmåga att stöda familjer i de mest krävande situationerna
Nyckelord:Ett pilotprojekt genomfört av Kompetens- och stödcentret (OT-centret) visar att välfärdsområdena i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten har utformat en fungerande och konfidentiell samarbetspraxis för krävande konsultation av barn, unga och familjer. På våren genomfördes ett pilotprojekt i Västra Finland om multiprofessionell konsultation vid krävande och komplicerade situationer för gemensamma klienter inom barnskyddet och psykiatrin samt vid bedömningen av behovet av perioder med särskild omsorg.

Sanna Pahkala ja Johanna Tervanen.
Kompetens- och stödcentret fokuserar på särskilda frågor bland barn och unga som behöver tjänster på krävande nivå, när stödet på grundläggande nivå eller specialnivå inte räcker till. Under pilotprojektet tillhandahöll OT-centralen individuell och multiprofessionell konsultation i samverkan med experter inom social- och hälsovården i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten samt företrädare för bildningsväsendet i Egentliga Finland.
- Konsultationssituationerna var komplexa och krävde individuella lösningar. Det var fråga om omfattande nätverk av aktörer med bristande samarbetsförhållanden och om viktiga riskfaktorer för barnet, såsom upprepade byten av plats för vård utom hemmet, berättar utvecklingssocialarbetare Johanna Tervanen.
Säkrare beslutsfattande
Andra teman som togs upp under projektet, vid sidan av byten av vårdplats utom hemmet, var rusmedelsanvändning, våldsamt beteende hos barn, krävande skilsmässor, neurodivergens, utmaningar i skolgången och okunskap om servicesystemet. De här frågorna kräver vanligtvis stark specialkompetens och ofta även multiprofessionellt samarbete.
- Pilotprojektet bidrog till att ta fram ett gemensamt konsultationsverktyg för de tre välfärdsområdena. Verktyget behövs när barnet eller den unga och hens kontaktperson befinner sig i en särskilt svår situation. Att vi lyckades ta fram ett sådant verktyg är långt ifrån en självklarhet, säger Tervanen.
Personalen var i allmänhet nöjda med den multiprofessionella konsultationen. I sin respons lyfte de särskilt fram hjälpen som de fått till stöd för beslutsfattandet samt upplevelsen av att konsultationen betydligt stärkte det egna kunnandet.
- När personalen får nya övergripande perspektiv på klientens situation och stöd i beslutsfattandet minskar risken för att klienten tillhandahålls överlappande tjänster, samtidigt som vårdresultaten blir bättre och resurserna stärks, säger projektsamordnare Sanna Pahkala.
Konsultationens fördelar kan mätas i euro och i livskvaliteten
Pahkala påminner om att ett kort pilotprojekt inte ger möjlighet att utvärdera effekterna. Resultatet var dock lovande, eftersom situationerna för målgruppens klienter är förknippade med betydande direkta och indirekta kostnader. Soile Merilä, chef för socialt arbete, instämmer.
- Pilotprojektet visade tydligt att personalen behöver stöd i krävande situationer. Projektet antydde också att multiprofessionellt samarbete vid konsultationen kan ge den unga multiprofessionellt stöd i egen miljö, som ett alternativ till exempelvis en dyr period av särskild omsorg, säger Merilä.
- Det multiprofessionella arbetssättet borde utvidgas till att även omfatta mindre krävande situationer som orsakar obeslutsamhet hos personalen, säger hon.
Pahkala har deltagit i utarbetandet av en nyligen offentliggjord analys om kostnaderna för gemensamma klienter inom barnskyddets vård utom hemmet samt inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon bedömer att multiprofessionell konsultation kan ge betydande kostnadsbesparingar för organisationen.
- Studien pekar på att vården utom hemmet och de ungdomspsykiatriska tjänsterna inte rehabiliterar de gemensamma unga klienterna så att de klarar sig självständigt i samhället. Vid en konsultation kan fokus främst läggas på den unga, på tjänster som tillhandahålls i rätt tid och på kontinuitet i vården, säger Pahkala.
- Alla kostnader kan ändå inte mätas i pengar. En misslyckad rehabilitering orsakar också stora kostnader mänskligt sett, såsom självmord och marginalisering, understryker hon.
Stöd för din familj i en krävande livssituation |
Kompetens- och stödcentret
Kompetens- och stödcentret (OT-centret) tillhandahåller samordning, konsultation och forskningskunskap för yrkespersoner i situationer där servicebehovet hos barn, unga och familjer är särskilt krävande och avvikande, när den service som tillhandahålls på bas- eller specialnivå inte räcker till. Antalet klienter är litet, men de tillhandahållna tjänsterna är dyra och till exempel risken för utslagning högre.
Välfärdsområdena i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten utreder OT-centrets förutsättningar att fungera inom Västra Finlands samarbetsområde på basis av deras samarbetsavtal. OT-centrets pilotprojekt om konsultation genomfördes som en del av en utredning i februari–maj 2025.
Tolv konsultationer genomfördes under våren och resultaten av dem överensstämde med de riksomfattande resultaten för OT-centrens konsultationer.
Pilotprojektet genomfördes med hjälp av finansiering från Europeiska Unionen som en del av Egentliga Finlands program för hållbar tillväxt. Cheferna för välfärdsområdenas sociala arbete fungerade som ansvariga personer för projektet.
Mer information om OT-centret finns på Innokyläs webbsida (på finska).
Läs också: Hilli Petri, Kaittila Anniina, Alin Minna, Karukivi Max, ja Pahkala Sanna (2024) Lastensuojelun sijaishuollon ja lasten- ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaiden kustannukset. -Palvelukustannukset, etuusmenot ja menetetyt verotulot 25 ikävuoteen saakka. Yhteiskuntapolitiikka 89 (2024):5–6. 512–520
