Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 13.12.2023 12.00

Svår läkarbrist medför ändringar för Bjärnå hälsostation från 2.1.2024

Nyckelord:

Verksamheten vid Bjärnå hälsostation måste ändras från 2.1.2024. Orsaken är en mycket svår läkarbrist, som man inte lyckats åtgärda trots effektiverad rekrytering. Hyrläkarföretagen kan för närvarande inte heller erbjuda läkare till Bjärnå efter december 2023. Under de senaste tre månaderna har läkarresurserna vid Bjärnå hälsostation varit cirka 2,8 läkares arbetsinsats, varav 1,8 läkares arbetsinsats har anskaffats som köptjänst.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Från och med januari 2024 har Bjärnå hälsostation tillgång till en (1) läkares arbetsinsats med hjälp av två deltidsanställda läkare. Av den här anledningen blir man tvungen att göra ändringar i verksamheten från 2.1.2024. Ändringarna gäller tills vidare.

– Läkarsituationen är verkligen utmanande och situationen mycket beklaglig. Ändringarna i verksamheten kommer dessvärre att påverka patientvården. Vi kommer att i allt högre grad hänvisa patienterna till en skötare, och läkare konsulteras vid behov. I brådskande fall hänvisar vi patienter till antingen huvudhälsostationen eller samjouren i Salo. Utöver det här kan vi även boka in icke-brådskande läkartider på andra hälsostationer i Salo. Läkartjänsterna inom tjänster för äldre, skolhälsovården och rådgivningen kan vi dock fortfarande producera som närservice, säger Petri Salo områdeschef för social- och hälsotjänster i Salo och Somero.

Situationen ska lösas i samarbete med andra verksamhetsställen inom Saloregionen

Akuta patientärenden och patientärenden som kräver brådskande medicinsk avbildning styrs till samjouren i Salo. ‌Också andra brådskande tider bokas till Salo huvudhälsostation. Icke-brådskande tider bokas till Bjärnå hälsostation tre dagar i veckan: tisdagar, onsdagar och torsdagar. Dessutom kan icke-brådskande mottagningstider ges på andra hälsostationer i Salo.

Egna läkare har utsetts för läkarkonsultationer inom hemvården och tjänster för äldre. Recept för kunder vid Bjärnå hälsostation förnyas i fortsättningen via en extern receptförnyelsetjänst. Till skolhälsovården och rådgivningen utses en läkare från någon annan hälsostation i Salo.

Tidigare nyhet om ämnet: Svår brist på läkare påverkar verksamheten vid Bjärnå hälsostation