Huoli lapsen tai nuoren mielen hyvinvoinnista
Kaikille tulee joskus vaikeita hetkiä, jotka voivat tuntua raskailta. Usein helpottaa, kun puhuu asiasta vanhemmille, kavereille tai muille luotettaville ihmisille. Voi myös kokeilla itseapuohjelmia. Jos olo ei helpotu, asiat häiritsevät arkea tai ihmissuhteita, tai tuntuu tosi pahalta pitkään, kannattaa hakea apua ammattilaiselta. Tietoa ja tukea löytyy monista paikoista – et ole yksin.
Toimi näin:
Erilaisten omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmiin voi tutustua kuka tahansa, jota kiinnostaa oman tai läheisen mielenterveyden parantaminen. Ohjelmia voi käyttää itsenäisesti silloin, kun oireet ovat lieviä. Niitä voi myös käyttää muun hoidon tukena.
Apua voit löytää myös vertaistuesta tai useiden eri järjestöjen palveluista.
Mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa lapset, nuoret ja perheet voivat olla yhteydessä
- oman oppilaitoksen koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai oppilashuoltoon
- oman alueen perheneuvolaan
- oman alueen terveysasemaan
Myös Turun ja Salon mielenterveysseurat tarjoavat tukea ja apua erilaisissa elämän ongelma- ja kriisitilanteissa kaikille Varsinais-Suomen alueen asukkaille.
Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi hoidon tarpeen arviointi- ja neuvontapuhelimeen arkisin klo 8-16 välillä. Hoitaja arvioi hoidon tarpeesi sekä ohjaa sinut tarvitsemasi palvelun piiriin. Terveysasemalla hoidon tarpeen arvioinnin tukena käytetään Interventionavigaattoria.
Asioi sähköisesti chatissa
Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioissa palveleva chat on avoinna ma-pe klo 12–15. Chat on tarkoitettu kaikille yli 18 vuotta täyttäneille, joilla on huolta omasta mielenterveydestä tai päihteiden käytöstä. Chatissa arvioimme tilanteesi ja ohjaamme sinut oikeisiin palveluihin.
Kiireellisessä tilanteessa tai jos sinä tai läheisesi on vaaraksi itselle tai muille, ota aina yhteyttä ammattilaiseen:
- Arkisin klo 8-16 välillä omaan terveysasemaasi
- Iltaisin, öisin tai viikonloppuina Tyksin päivystykseen. Soita aina ensin 116117 (aikuisille) tai 02 313 1420 (alle 16-vuotiaat).
- Hätätilanteessa soita aina 112.