Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 25.10.2023 08.33

Pysytään pystyssä! – Kaatumisen ehkäisy vaikuttaa ikääntyneiden terveyteen monella tapaa

Avainsanat:

Avoimessa ja maksuttomassa 1.11. järjestettävässä Pysytään pystyssä! -verkkoseminaarissa pureudutaan alan ammattilaisten puheenvuoroin talvenkin kynnyksellä hyvin ajankohtaiseen aiheeseen: ikääntyneiden kaatumisen riskeihin ja kaatumisen ehkäisyyn. Ajankohtaista on myös se, että Kaatumisten ehkäisyn maailmansuositus on juuri suomennettu.

Kaksi ikääntynyttä miestä ja naista metsäretkellä loppusyksystä

Joka kolmas yli 65-vuotias ja joka toinen yli 80-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa. Kaatumiset voivat aiheuttaa hankalia vammoja kuten lonkkamurtumia. Vammat aiheuttavat inhimillistä kärsimystä ja niiden hoito tuo kustannuksia yhteiskunnalle.

– Iäkkään kaatuminen ei ole ”vain” kaatuminen ja siitä mahdollisesti seuraava vakavakin fyysinen ongelma, vaan se on hyvin monitahoinen ja laaja asia, huomauttaa seminaarin järjestävän Toimintakykyisenä ikääntymisen projektin päällikkö Mari Luonsinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeesta.

Maarit Piirtola UKK-instituutista kertoo siitä seminaarissa selkeästi, ohjeistavasti ja niin ammattilaisia kuin ikääntyneitäkin kiinnostavasti sekä tuo esiin uusia näkökulmia. Hän antaa myös kymmenen keinoa kaatumisten ehkäisyyn.

Uusi Kaatumisten ehkäisyn maailmansuositus on julkaistu loppuvuodesta 2022. Suositus on tänä syksynä suomennettu ja samalla Suomeen, suomalaiseen yhteiskuntaan ja ympäristöihin sovitettu. Piirtola avaa myös sitä.

Suositus painottaa iäkkään kaatumisriskin kysymistä ja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä iäkkään toimintakyvystä ja asuinpaikasta riippumatta jokaisessa kontaktissa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimessa sekä myös yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista. Suosituksen mukaan hoivapalveluissa ja sairaaloissa tulee kaikille tehdä laaja kaatumisvaaran ja kaatumisen pelon arviointi, mikä vaatii vahvaa johdon sitoutumista. Iäkkään omat toiveet ja yksilölliset tarpeet tulee myös ottaa entistä paremmin huomioon ehkäisytoimissa.

Ajankohtaisen verkkoseminaarin aamupäivä on suunnattu suoraan ikääntyneille ja iltapäivä ammattilaisille, mutta webinaari on kaikille kiinnostuneille avoin.

– Webinaari avaa varmasti silmiä ja antaa paljon uutta tietoa niin ammattilaisille kuin ikääntyneillekin, lupaa Luonsinen.

Kaatumisen vaaratekijöitä on ulkoisia ja sisäisiä, yllättäviäkin

Yllättävätkin seikat saattavat vaikuttaa kaatumisiin. Kaatumisen pelko on yksi niistä: kaatumisia pyritään pelon varjolla välttämään kaikin tavoin.

– Kaatumisen pelko on monitasoinen asia, joka paitsi saa varomaan tilanteita ja paikkoja, joissa on pelko kaatua, myös aiheuttamaan eristäytymistä ja sosiaalisista tilanteista ulosjäämistä pelon hankaloituessa, Mari Luonsinen sanoo.

Pelon lisäksi heikentynyt lihasvoima ja tasapainonhallinnan vaikeudet, monet sairaudet, erilaiset aistipuutokset, heikentynyt muisti tai heikentynyt ravitsemus sekä inkontinenssi voivat olla kaatumisen riskitekijöitä.

– Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi lääkitys, kodin vaaranpaikat, ympäristö kuten hiekoituksen puute liukkaalla tai portaat ilman kaidetta, liukkaat tai väärän kokoiset jalkineet, alkoholin käyttö sekä valaistuksen aiheuttamat syyt, luettelee Luonsinen.

Kolmasosa kaatumisista olisi ehkäistävissä

Kaatumisen ehkäisyssä monipuolinen liikuntaharjoittelu on tehokkain keino.

– Kolmasosa kaatumisista ja kaatumisen aiheuttamista vakavammista fyysisistä vammoista kuten murtumista olisi ehkäistävissä – siinä keskeisenä erityisesti tasapaino- ja voimaharjoittelu, kertoo projektikoordinaattori Noora Tamminen Toimintakykyisenä ikääntymisen projektista.

Tasapaino- ja voimaharjoittelusta webinaarissa kertoo Saija Kultala Turun kaupungin liikuntapalveluista.

Voima- ja tasapainoharjoittelusta saa luottamusta ja varmuutta omaan liikkumiseen ja se voi muiden hyötyjen lisäksi vähentää myös kaatumisen pelkoa.

Tamminen nostaa ohjelmasta myös, että erityisesti Etelä-Karjalan hyvinvointialueella Eksotessa kaatumisen ehkäisyssä ollaan pitkällä, ja alueella on toimiva verkostomainen ote työskentelyyn. Eksoten mallista ja työskentelystä kertoo projektipäällikkö Sari Hokkanen.

Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoilta ajankohtaista tietoa kaatumisen ehkäisystä 1.11.2023!

Klo 9–11.15 tilaisuus ikäihmisille, klo 12–14.45 tilaisuus ammattilaisille (päivä kuitenkin avoin kaikille).

Tapahtuman tallenteet ja esitykset on julkaistu! Katso alta.

Tallenne aamupäivä, ikääntyneille ja läheisille (katsottavissa 20.11. saakka)

Tallenne iltapäivä, ammattilaisille
(katsottavissa 20.11. saakka)

Ohjelma:

Klo 9–11.15 ikääntyneille ja omaisille  

  • Klo 9.00 Tervetuloa, puheenjohtaja Mikael Piippo  
  • Klo 9.10 10 + 1 keinoa kaatumisten ehkäisyyn, Maarit Piirtola vanhempi tutkija, kansanterveystieteiden dosentti 
  • Klo 9.40 Asumisen palo- ja poistumisturvallisuus, Eerik Virtanen, palotarkastaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialue 
  • Klo 10.10 Pieni jaloittelutauko  
  • Klo 10.15 Pysytään pystyssä voima- ja tasapainoharjoittelun avulla, Saija Kultala projektipäällikkö, Turun kaupunki, liikuntapalvelut 
  • Klo 10.45 Kysymyksiä ja keskustelua, puheenjohtaja Mikael Piippo
  • Klo 11.15–12 Tauko   

Klo 12–14.45 ammattilaisille   

  • Klo 12.00 Tervetuloa, puheenjohtaja Mikael Piippo  
  • Klo 12.05 Kaatumisten ehkäisyn maailmansuositus, Maarit Piirtola, vanhempi tutkija, kansanterveystieteiden dosentti ja Tiina Pitkänen Voitas-aluekouluttaja, Ikäinstituutti 
  • Klo 13.05 Mitkä lääkkeet kaatavat ja miksi?, Sirpa Hartikainen emerita professori 
  • Klo 13.40 Pieni jaloittelutauko  
  • Klo 13.45 Asumisen palo – ja poistumisturvallisuus, Eerik Virtanen palotarkastaja, Varsinais-Suomen hyvinvointialue   
  • Klo 14.15 Verkostoyhteistyössä on voimaa, Sari Hokkanen projektipäällikkö, Etelä-Karjalan hyvinvointialue  
  • Klo 14.30 Kysymyksiä ja keskustelua, puheenjohtaja Mikael Piippo   
  • Klo 14.45 Tilaisuus päättyy

Katso kaatumisen ehkäisystä lisää UKK-instituutin sivuilta:

Kaatumisen ehkäisy ammattilaisille
Kaatumisen ehkäisy ikääntyneille ja heidän läheisilleen

Toimintakykyisenä ikääntymisen projekti Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen sivuilla (Varha.fi)