Murupolku
- Etusivu
- Tietoa Varhasta
- Kehittäminen
- Länsi-Suomen koordinaatiohanke
-
Psykososiaalisten menetelmien alueellinen yhteensovittaminen Länsi-Suomen alueella
Psykososiaalisten menetelmien alueellinen yhteensovittaminen Länsi-Suomen alueella
Psykososiaalisten menetelmien alueellisen yhteensovittamisen hanketta toteutetaan kansallisesti, yhteistyöaluetasoisesti Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueiden kanssa sekä alueellisesti yhteistyössä erikoissairaanhoidon ja perustason ammattilaisten kanssa Varhalla. Psykososiaalisten menetelmien kehittäminen on yhteistyötä sekä Terapiat Etulinjaan-toimintamallin että muiden yliopistosairaaloiden kanssa.
Hankkeen tavoitteena on:
- kehittää yhdessä hyvinvointialueiden kanssa alueellista psykoterapeuttisten ja psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa, arviointia ja osaamisen ylläpitoa osana hoito- ja palveluketjujen kokonaisuuksia.
- parantaa perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsyä kaikilla ikäluokilla tukemalla perustasolle soveltuvien, näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa yleisimpien lievien ja keskivaikeiden mielenterveys- ja päihdehäiriöiden varhaiseen hoitoon.
- Vakiinnuttaa perusterveydenhuoltoon kattava yhteistyörakenne, joka tukee mielenterveyden oireiden ja häiriöiden tunnistamista ja hoitoa sekä menetelmien ylläpitämistä.
Hankkeessa työskentelee menetelmäkoordinaattoreita hyvinvointialueella sekä yhteistyöalueella. Psykososiaalisten menetelmien yhteensovittamisen hanke kestää vuoden 2023 loppuun asti. Hanke on osa STM:n rahoittamaa kansallista koordinaatiohankekokonaisuutta ja toimii Tyks psykiatrian alaisuudessa.
Yhteystiedot:
Hankejohtaja Ninni Ihalainen ninni.ihalainen@varha.fi
Menetelmäkoulutukset ja menetelmäohjaus sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille
Tavoitteiden saavuttamiseksi hanke koordinoi menetelmäkoulutusta ja menetelmäohjausta perustasolla lasten ja nuorten sekä aikuisten kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.
Tällä hetkellä hanke koordinoi näyttöön perustuvia menetelmiä koko yhteistyöalueella masennuksen (IPC ja IPT-N), ahdistuksen (Cool Kids ja ahdistuksen lyhytinterventio) ja käytöshäiriöiden hoitoon (Ihmeelliset vuodet) hoitoon.
Menetelmäkoulutukset löytyvät pääosin sähköiseltä koulutusalustalta ja ovat hankkeen aikana osallistujille ilmaisia (pl. Ihmeelliset vuodet). Vuoden 2023 aikana palveluvalikkoon lisätään vielä nuorten interventionavigaattori sekä ohjatun omahoidon ohjelmia lapsille ja nuorille. Alueelliset erot ammattilaisten työnkuvissa sekä koulutustarpeissa pyritään ottamaan huomioon, kun koulutuksia yhteistyöalueella suunnitellaan.
Seuraavat menetelmäkoulutukset alkavat syksyllä 2023.
Tutustu menetelmiin
Varsinais-Suomi
- Projektipäällikkö (lapset ja nuoret) Elina Lähteenmäki elina.lahteenmaki@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (lapset, Varha); Simo Inkeroinen simo.inkeroinen@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (lapset, YTA); Antti Kinnunen antti.kinnunen@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (lapset, YTA); Eliisa Laine eliisa.laine@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (nuoret, Varha) Riina Sjöman riina.sjoman@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (nuoret, Varha) Pinja Sillantaka pinja.sillantaka@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori (nuoret, YTA); Karoliina Hovi karoliina.hovi@varha.fi
Satakunta
- Hankekoordinaattori Tiina Ilola tiina.ilola@sata.fi
Pohjanmaa
- Projektipäällikkö (lapset ja nuoret) Eija Westermark-Suksi eija.westermark-suksi@ovph.fi
- Menetelmäkoordinaattori Mira Kolehmainen mira.kolehmainen@ovph.fi
Tällä hetkellä hanke koordinoi oikean tasoiseen hoitoon ohjausta avustavan digitaalisen apuvälineen Terapianavigaattorin käyttöönottoa ja näyttöön perustuvia menetelmiä (ohjattu omahoito ja kognitiivinen lyhytterapia) koko yhteistyöalueella.
Ohjatun omahoidon hoito-ohjelmia on lukuisiin erilaisiin elämäntilanteisiin ja ne pohjautuvat kaikille avoimen Mielenterveystalon omahoito-ohjelmiin. Kognitiivisen lyhytterapian koulutus sisältää hoito-ohjelmat masennuksen, ahdistuksen, unettomuuden, sosiaalisten tilanteiden pelon, riippuvuuksien ja paniikin hoitamiseen. Menetelmäkoulutukset löytyvät pääosin sähköiseltä koulutusalustalta ja ovat hankkeen aikana osallistujille ilmaisia. Alueelliset erot ammattilaisten työnkuvissa sekä koulutustarpeissa pyritään ottamaan huomioon, kun koulutuksia yhteistyöalueella suunnitellaan.
Varsinais-Suomi
- Hankekoordinaattori Juha Laine juha.laine@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori Katariina Kivimäki (YTA) Katariina.kivimaki@varha.fi,
- Menetelmäkoordinaattori Piia Rouvali (Varha) piia.rouvali@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori Riikka Suomi (Varha) riikka.suomi@varha.fi
- Menetelmäkoordinaattori Noora Vainio (Varha) noora.vainio@varha.fi
Satakunta
- Menetelmäkoordinaattori Mari Rakkolainen mari.rakkolainen@sata.fi
Pohjanmaa
- Projektipäällikkö Eija Westermark-Suksi eija.westermark-suksi@ovph.fi
- Menetelmäkoordinaattori Mervi Bro mervi.bro@ovph.fi