Hoppa till huvudinnehåll

Projektet Vera – En gemensam handlingsmodell för likvärdighet och professionalitet i processen för brådskande placering

I Vera-projektet skapar vi en handlingsmodell som en del av processen för brådskande placering av unga, där det läggs särskild vikt vid jämlikt samarbete mellan erfarenhetsaktörer och yrkespersoner. Utvecklingsarbetet genomförs tillsammans med nätverket som arbetar kring den unga personen som är brådskande placerad. Vi använder metoder för tjänstedesign och gemensam utveckling genom hela projektarbetet.

Logo "Euroopan unionin osarahoittama".

Projektets mål är att minska behovet av placering av unga genom att stärka föräldrars roll och delaktighet samt genom att ingripa mer effektivt och tidigare i orsakerna till placeringen. Ett ytterligare mål är att öka föräldrars delaktighet i processen för de unga som placeras brådskande, till exempel genom att en utbildad erfarenhetsexpert stöttar föräldrarna. I den handlingsmodell som utvecklas under projektet kommer yrkespersoner och erfarenhetsaktörer att vara jämlika partners i en utvidgad arbetsmiljö.

Aktörerna i ekosystemet samlas för att tillsammans utveckla den handlingsmodell som ska användas. Utvecklingsarbetet sker i synnerhet tillsammans med den socialarbetare som ansvarar för den ungas ärenden, personalen på platsen för placeringen och erfarenhetsaktörerna. Flera frivilligorganisationer är också involverade i utvecklingsarbetet. Projektets åtgärder omfattar utvecklingspartnerskap med erfarenhetsaktörer, användning av tjänstedesign och kommunikation, samt ekosystemtänkande och nätverkskoordinering. Projektet ger utrymme för nya innovationer och för att handlingsmodellen kan utvecklas även i oväntade riktningar.

Projektets indirekta målgrupp är 13−17-åriga unga som placeras brådskande och deras familjer. Särskild uppmärksamhet riktas till de unga som placeras akut brådskande utan tidigare klientrelation inom barnskyddet eller efter en mycket kort klientrelation inom barnskyddet.

Projektet är delvis finansierat av Europeiska unionen (ESF+) och är en del av programmet Ett förnybart och kompetent Finland 2021−2027, och det genomför dess mål för åtgärdsområde 5.1. Projektet är en del av det övergripande projektet Trygghetsnät för de ungas framtid, som koordineras av SOILA-projektet. 

Projektet genomförs 2025−2027.

Kontaktuppgifter

Harri Kerola 
Projektledare 
harri.kerola@varha.fi 
+358 50 326 9948

Maarit Koivisto 
Utvecklingssocialarbetare 
maarit.s.koivisto@varha.fi 
+358 50 473 4857

Eva-Maija Poijärvi 
Utvecklingssocialarbetare 
eva-maija.poijarvi@varha.fi 
+358 44 494 6467

Pia Köpsi 
Projektplanerare 
pia.kopsi@varha.fi 
+358 44 491 5097