Hoppa till huvudinnehåll

Våldets många olika effekter på hälsa och välbefinnande

Våld är en handling eller ett beteende som orsakar fysisk, mental eller känslomässig skada på en annan person, grupp eller sig själv. Det kan ta sig många olika uttryck och förekomma i många olika situationer. I synnerhet våld i nära relationer är ett vanligt och delvis nedtystat problem i Finland. Var tredje finländare har upplevt emotionellt, fysiskt, sexuellt eller ekonomiskt våld under sin livstid. Andra former av våld är avsiktlig försummelse, hot om våld, förföljelse och utsatthet för våld.

Våld i alla dess former har en negativ inverkan på hälsa och välbefinnande. Det kan orsaka en rad fysiska symtom som huvudvärk, yrsel och hjärtklappning, liksom psykologiska symtom som depression, koncentrationssvårigheter, rädsla, kraftiga humörsvängningar och förändringar i mat- och sömnmönster. Dessutom kan våld medföra sociala och ekonomiska utmaningar och ha en negativ inverkan på barnets tillväxt och utveckling.

Känn igen våld

Vem som helst kan utsättas för våld i nära relationer. Det kan förekomma inom en familj, i ett förhållande, mellan förälder och barn eller mellan syskon. Det är inte beroende av kulturell bakgrund, ålder, utbildning, förmögenhet eller bostadsort.

Att känna igen våld i sin egen vardag kan dock vara en utmaning. Det kan yttra sig i subtila gester av kränkning eller mer synligt i form av till exempel kastande och knuffande av föremål. Ofta uppmärksammas våldet först när det har blivit fysiskt.

Det är viktigt att komma ihåg att våld inte alltid lämnar synliga fysiska spår. Forskning visar att den vanligaste formen av våld är psykiskt våld, vilket inkluderar kontroll av andra, avsiktlig försummelse, hot om våld eller självmord. Olika former av våld förekommer dock ofta samtidigt i en nära relation eller inom en familj. 

Det är vanligt att det finns goda stunder i en relation eller familj, vilket gör att många tvekar att söka hjälp utifrån. Ökad kunskap kan hjälpa till att känna igen tecken på våld, förstå de bakomliggande orsakerna och se varför våldet kan återkomma. Att känna igen och reflektera över sitt eget våld är också viktigt för att få hjälp med våldsamt beteende.

Är du orolig för din egen eller en närståendes situation?

Våld i nära relationer kan obemärkt smyga sig in i vardagen. Ofta vänjer man sig vid situationen och lär sig att leva med den för att orka med. Oavsett om du undrar över din egen situation eller är orolig för ditt eget beteende.

Få hjälp och stöd idag - anonymt eller ansikte mot ansikte

Våld är ofta förknippat med stark rädsla och skam, vilket kan hindra dig från att söka hjälp. Tankar som ”Kommer jag att klara mig ensam?” eller ”Om jag får hjälp kan mina barn tas hemifrån” kan vara ett hinder för att agera.

Att söka hjälp är dock ett viktigt steg att ta. Var inte ensam - det finns hjälp att få, även om det är du som är förövaren.

Hjälp vid våld i nära relationer

Ofta är det skam eller rädsla som hindrar människor från att söka hjälp. Modet att ta ett steg framåt är avgörande om du upplever våld i dina relationer. Var inte ensam i din situation, det finns hjälp att få.

Hjälp till personer som använder våld

Maria-Akatemias våldsförebyggande arbete stödjer kvinnor som använder våld eller är rädda för våld.

Miessakit ry ger stöd till män i frågor som rör våld i nära relationer och våld i hemmet.