Skip to main content

This website is under construction. We are continuously adding more information in English. We apologize for the inconvenience this might cause and thank you for your patience.

Apuvälinepalvelut

Keywords:
Unfortunately this content has not yet been translated. The website is still incomplete. We apologize for the inconvenience this may cause.

Kun toimintakykysi on alentunut sairauden tai vamman takia, saatat tarvita apuvälinepalveluja, joihin kuuluvat apuvälineiden arviointi, sovitus, lainaus, huolto ja korjaus.

Apuvälinelainaamo

Perusapuvälineitä (esim. kyynärsauvat, kävelykeppi, suihkutuoli, WC-korotus) voit lainata ilman lähetettä tai ajanvarausta oman Sote-keskuksesi apuvälinelainaamosta. Apuvälineiden laina-aika sovitaan yksilöllisesti. Näiden apuvälineiden lainauksen voi luvallasi hoitaa myös joku lähihenkilösi. Kun apuvälineesi laina-aika päättyy tai et enää tarvitse lainattua apuvälinettä, palauta apuväline oman Sote-keskuksesi apuvälinelainaamoon. Palautuksen voi puolestasi tehdä myös joku lähihenkilösi. Jos tarvitset apuvälinettäsi vielä laina-ajan päättymisen jälkeen, ota yhteyttä omaan apuvälinelainaamoosi.

Apuvälinehuolto

Apuvälineiden huollot ja korjaukset tehdään oman Sote-keskuksesi apuvälinehuollossa, johon voit olla yhteydessä etukäteen puhelimitse huolto/korjausajan varaamiseksi.

Ajanvarauksella toteutettavat apuvälinepalvelut

Yksilöllisten apuvälineiden (esimerkiksi erilaiset tuet, raajaproteesit, painetekstiilit, ortopediset jalkineet, tukipohjalliset, aktiivipyörätuolit) arviota varten tarvitset julkisen puolen lääkärisi lähetteen. Saapuneen lähetteen perusteella sovitaan arviointiaika.

Apuvälineiden kuljetus

Apuvälineiden kuljetus on ensisijaisesti omalla vastuullasi. Jos sinulle luovutetaan erityisen suurikokoinen apuväline käyttöösi (esim. kotihoitosänky), apuvälineen kuljetus järjestyy apuvälinepalveluiden kautta.

Apuvälineisiin perehtyneet terapeutit tekevät arvioinnin perusteella apuvälineen sovituksen, mahdolliset muokkaukset sekä käytön opetuksen ja ohjauksen. Apuvälinearvioinnit voidaan tehdä terapeutin arvioiman tarpeen mukaan joko vastaanotolla tai kotikäyntinä. Yksilöllisiä tukia ei lainata akuuttiin tarpeeseen tai lyhytaikaiseen käyttöön. Hoitotarvikkeita sekä kuntoilu- ja harrastusvälineitä ei luovuteta lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineinä.

Jos apuvälinetarpeesi koskee sähköisiä liikkumisen apuvälineitä, kommunikoinnin apuvälineitä tai ympäristönhallintaa, lääkärisi tekee lähetteen Tyks Alueelliseen apuvälinekeskukseen. Näön, kuulon ja hengityksen apuvälineiden arvioinnit ja luovutukset hoidetaan erikoissairaanhoidossa omilla erikoisaloillaan.

Charge information

Apuvälineet ja niihin kuuluvat arvioinnit, huollot sekä korjaukset ovat sinulle maksuttomia. Vastaat itse apuvälineiden kuljetuksiin liittyvistä kustannuksista. Peruuttamattomista käynneistä peritään asiakasmaksuohjeen mukainen maksu.

Requirements

Apuvälinepalvelut ovat tarkoitettu kaikille alueen asukkaille, jotka tarvitsevat apuvälineen toimintakyvyn alenemisen vuoksi. Apuvälineitä voi lainata kotiin tai kodinomaiseen palveluyksikköön. Apuväline on aina henkilökohtainen. Apuvälinelainaamoista ei lainata hoitotarvikkeita tai kuntoilu- ja harrastusvälineitä. Perusapuvälineitä (esim. kyynärsauvat, kävelykeppi, wc-koroke, suihkutuoli) voi lainata ilman lähetettä tai ajanvarausta.

User instruction

Ota yhteyttä Sote-keskuksesi apuvälinepalveluihin tai sinua hoitavaan julkisen puolen lääkäriin.
Varhan alueella noudatetaan Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisemia valtakunnallisia lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteita. Apuvälinearviointi ei aina johda apuvälineen lainaukseen, vaan sinut voidaan ohjata myös muihin palveluihin.
Lasten (alle 16-vuotiaat) apuvälinepalvelut järjestetään lapsen hoidosta vastaavassa yksikössä yleisten apuvälinepalvelujen periaatteiden mukaisesti. Äkillisissä perusapuvälineiden tarpeissa voit olla yhteydessä lapsen Sote-keskuksen apuvälinepalveluihin.

Service channels

Apuvälinelainaamo, Kaarina

Apuvälinelainaamo, Loimaa

Apuvälinelainaamo, Paimio-Sauvo

Apuvälinelainaamo, Raisio

Apuvälinelainaamo, Salo

Apuvälinelainaamo, Somero